Internațional

Primul avion chinez de vinatoare invizibil pentru radar

Ziarul de Vrancea
12 ian 2011 561 vizualizări
n aparatul pare sa fie mai mare decit aparatele american si rus de aceeasi generatie, ceea ce ii confera o autonomie de zbor mai mare si armament mai puternic la bord

China a confirmat ca a efectuat ieri primul zbor test cu avionul de vinatoare invizibil Chengdu J-20, o demonstratie de forta care a avut loc chiar in timpul vizitei efectuate in tara asiatica de secretarul american al Apararii, Robert Gates. Fotografii ale avionului de generatia a cincea, produs pentru armata chineza, aparusera deja pe un site militar neoficial din China si pe blogurile unor pasionati de aviatie.

Gates a declarat ca presedintele chinez Hu Jintao i-a spus ca zborul unui prototip al aparatului de lupta nu a fost programat sa coincida cu vizita sa la Beijing. "L-am intrebat direct pe presedintele Hu si el mi-a spus ca testul nu are absolut nici o legatura cu vizita mea, fiind un zbor planificat dinainte", a afirmat Gates. Intrebat daca crede acest lucru, oficialul american a spus: "Il cred pe presedintele Hu pe cuvint ca testul nu are nimic de-a face cu vizita mea".

Analiza fotografiilor a indicat faptul ca aparatul este mai mare decit orice avion similar rusesc sau american, permitindu-i astfel sa zboare pe distante mai mari si sa transporte armament mai puternic. Aparatul este considerat similar cu un Martin F-22 Raptor sau cu Suhoi T-50. Industria aviatica chineza, atit cea militara, cit si cea civila, a facut progrese rapide in ultimii ani, insa depinde in continuare la scara mare de importurile de tehnologie.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.