Internațional

Romănia redevine prioritatea ungurilor la intrarea in spatiul Schengen

Ziarul de Vrancea
11 ian 2011 399 vizualizări
Dupa o saptamina cu declaratii tulburi, presedintia ungara a UE a anuntat chiar la Paris ca mentine ca prioritate intrarea Romăniei si Bulgariei în Acordul fara controale la frontiere

Presedintia ungara a Uniunii Europene va face tot posibilul pentru integrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen, conform "promisiunii" sale, in pofida opozitiei Frantei si Germaniei, a declarat ieri, la Paris, seful diplomatiei ungare, Janos Martonyi. "Exista o prioritate, si aceasta este extinderea zonei Schengen la Bulgaria si Romania", a declarat intr-o conferinta de presa Martonyi, venit la Paris pentru a prezida o ceremonie pentru inceputul presedintiei ungare, in prezenta ministrului francez al Afacerilor Europene, Laurent Wauquiez.

"Este o situatie care necesita flexibilitate, abilitate diplomatica din partea presedintiei" ungare a UE, a recunoscut Martonyi, dind asigurari ca va depune eforturi pentru a gasi un compromis.

Conform ministrului, conditiile pentru aderarea la Schengen sint indeplinite de Romania, potrivit Comisiei Europene, si mai ramin doar "citeva probleme" pentru Bulgaria. "Daca sunt indeplinite criteriile de aderare, este clar: trebuie mers inainte", a adaugat el. Ministrul ungar a precizat ca intentioneaza sa abordeze problema cu colegii sai francez si german. "Noi mentinem aceasta prioritate, deoarece este promisiunea noastra fata de prietenii nostri bulgari si romani", a subliniat el.

Mai multi diplomati europeni au declarat, vineri, la Bruxelles, ca Romania si Bulgaria nu se vor integra in spatiul Schengen la sfirsitul lui martie, asa cum sperau liderii lor, deoarece raportul de evaluare privind controlul frontierelor bulgare este "negativ". Dupa cum se stie, Franta si Germania considera "prematur" sa permita intrarea Romaniei si Bulgariei in martie 2011. Ele vor garantii ca aceste tari "vor pune capat coruptiei si criminalitatii organizate si ca frontierele lor vor fi pazite", a explicat recent Laurent Wauquiez.

Spatiul Schengen include 25 de state membre si permite unui numar de peste 400 de milioane de cetateni sa circule liber, fara a prezenta pasapoartele.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.