Internațional

Portugalia, Spania, Italia si Belgia - tarile pindite pe pietele financiare

Ziarul de Vrancea
11 ian 2011 511 vizualizări
Emisiunile de obligatiuni ale primelor trei sint asteptate cu nerabdare de catre investitori, in timp ce belgienii incearca sa stringa cureaua mai mult decit au anuntat initial

Costurile de asigurare a datoriilor Irlandei si Portugaliei impotriva riscului de neplata au atins, ieri, niveluri record, iar cele ale altor state din Europa de Vest au crescut, din cauza temerilor ca datoriile guvernamentale devin nesustenabile. Asigurarea riscului de neplata (credit default swap - CDS) pentru obligatiunile Portugaliei a urcat cu 0,11 puncte procentuale, la nivelul record de 5,49 puncte procentuale, in timp ce Irlanda a inregistrat o crestere de 0,265 puncte procentuale, la 6,82 puncte procentuale. Aceste evolutii, impreuna cu un avans usor, de 0,07 puncte, la 2,55 puncte, in cazul Belgiei, au impins indicele Markit iTraxx SovX Western Europe, care evalueaza intreaga regiune a Europei de Vest, la valoarea record de 2,23 puncte.

Investitorii se pregatesc pentru emisiuni de obligatiuni din partea Portugaliei, Spaniei si Italiei, tari considerate vulnerabile la criza datoriilor de catre pietele financiare. Obligatiunile portugheze au scazut ieri, in contextul intensificarii speculatiilor ca ar putea urma Grecia si Irlanda in a cere asistenta financiara de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.


Regele Belgiei a cerut guvernului tarii sale un buget mai auster


Regele Belgiei, Albert al II-lea, a cerut guvernului tarii sa alcatuiasca un buget pentru acest an care sa calmeze temerile pietelor, ingrijorate de criza politica interna, care ar putea afecta capacitatea Belgiei de a-si reduce datoria publica masiva. Regele i-a cerut premierului Yves Leterme sa prezinte un buget cu masuri de austeritate "mai dure decit cele convenite cu autoritatile europene". Analistii estimeaza ca declaratiile regelui Belgiei au ca scop calmarea temerilor pietelor financiare referitoare la datoria publica ridicata a tarii.

Belgia ar trebuie sa adopte masuri fiscale de austeritate la inceputul lui 2011, altfel se va confrunta cu atacurile speculatorilor financiari, a avertizat luna trecuta ministrul belgian de Finante, Didier Reynders. în conditiile in care zona euro se confrunta cu o criza a datoriilor suverane, din cauza problemelor fiscale din Grecia si Irlanda, unii investitori si-au exprimat temerile privind situatia Belgiei, din cauza datoriei ridicate a tarii si a problemelor politice.

în decembrie, agentia de evaluare financiara Standard & Poor\'s a avertizat Belgia ca ratingul sau ar putea fi revizuit in scadere in urmatoarele sase luni din cauza impasului politic cu care se confrunta tara. S&P a avertizat ca ar putea scadea cu o treapta calificativul Belgiei daca executivul nu va reusi sa stabilizeze nivelul ridicat al datoriei tarii.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.