Internațional

Ministrul ungar de Interne provoaca primul hop pe drumul spre Schengen

Ziarul de Vrancea
7 ian 2011 554 vizualizări
Agentia germana de stiri dpa il citeaza afirmind ca aderarea Romăniei si Bulgariei se va produce abia in octombrie, dar Sandor Pinter neaga si sustine ca includerea celor doua tari este o prioritate n premierul guvernului de la Budapesta admite insa ca este un obiectiv "dificil" pentru Romănia si Bulgaria, dar promite sprijin n reactiile in Romănia au ajuns din nou la amenintari

Premierul ungar, Viktor Orban, a carui tara detine presedintia semestriala a UE, a admis ca este "dificil" pentru Romania si Bulgaria sa adere la Schengen din cauza opozitiei unora dintre statele membre, dar a promis ca Ungaria va depune toate eforturile pentru indeplinirea acestui obiectiv. Franta si Germania considera ca cele doua tari nu sint inca pregatite. "Ungaria este angajata ferm in primirea Romaniei si Bulgariei in zona Schengen", a mai declarat el.

Totodata, biroul ministrului ungar de Interne, Sandor Pinter, a dezmintit informatiile potrivit carora presedintia ungara a UE ar fi de acord cu aminarea aderarii Bulgariei si Romaniei la spatiul Schengen pina dupa luna octombrie. Ieri dimineata, presa a publicat o declaratie a acestuia data agentiei germane dpa, in care afirma ca Romania si Bulgaria vor adera la Schengen nu in martie, asa cum era planificat initial, ci nu mai devreme de octombrie, asa cum au cerut tari ca Franta si Germania.

Postul national de radio din Bulgaria a contactat biroul de presa al ministrului ungar de Interne, care a explicat ca declaratiile lui Pinter "nu au fost intelese si au fost interpretate gresit". Ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Füzes Oszkár, declara ieri ca pozitia tarii sale nu s-a schimbat, iar aseara ministrul de Interne de la Budapesta a precizat ca aderarea "rapida" a Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen este "una dintre cele mai importante prioritati ale Presedintiei ungare" a UE, pentru succesul acestei cauze fiind mobilizate "toate energiile".


Ce a spus ministrul ungar de Interne


Aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen nu va avea loc in martie, cele doua tari putind fi integrate in spatiul Schengen cel mai devreme in octombrie, a anuntat agentia de stiri dpa, citindu-l pe ministrul ungar de Interne. Sandor Pinter a afirmat ca pina in luna iunie va deveni clar ce criterii mai au de indeplinit cele doua tari, iar aderarea ar putea avea loc cel mai devreme in luna octombrie. In cazul in care nu toate tarile din Acord vor vota intrarea Romaniei si Bulgariei, "consider ca, cel mai tirziu pina in luna iunie, trebuie sa adoptam o asemenea declaratie politica din care sa rezulte ce sarcini mai trebuie indeplinite de cele doua tari, care sint termenele, pentru a putea modifica opinia Frantei si Germaniei". Oficialitatile maghiare au dat vina pe o "interpretare gresita a celor de la dpa", dar luna iunie, indicata drept termen pentru o declaratie politica, ridica semne de intrebare. Cum problema aderarii Romaniei ar trebui transata la sfirsitul lunii martie, de aici s-ar putea deduce ca aderarea in martie a picat.


Baconschi vede jumatatea plina a paharului


Elegant si diplomat, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a descris declaratia ministrului ungar de Interne - si nu relatarea aparuta in presa - "cit se poate de constructiva si de realista", el multumind presedintiei ungare a UE pentru "abordarea optimista". "Domnul ministru a spus ca este optimist, ca nu exista niciodata o cauza pierduta, ca toate eforturile necesare au fost depuse deja atit in Romania, cit si in Bulgaria, in interesul aderarii la Schengen. Si, totodata, a zis ca el cunoaste punctul de vedere franco-german, dar ca exista o serie de pasi care vor trebui parcursi pentru ca aceste temeri ("¦.) sa fie cit mai repede diminuate", a mai spus ministrul roman.


Predoiu apara Justitia de MCV


Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a reluat cele spuse de el anterior, si anume ca invocarea Mecanismului de Cooperare si Verificare drept cauza a unei eventuale aminari a aderarii Romaniei la Schengen ignora temeiul juridic si scopurile Deciziei Comisiei Europene din 13 decembrie 2006 privind instituirea mecanismului.

Totodata, referindu-se la acordarea cetateniei romane cu precadere locuitorilor Republicii Moldova, Predoiu a invocat statistici care "arata ca numarul de cetatenii acordate anual de Romania, precum si in medie in ultimii ani este rezonabil si se afla sub numarul de cetatenii acordate de alte state membre ale Uniunii Europene".


Severin, cea mai virulenta replica: Parisul sa nu dea lectii anticoruptie Romaniei


Europarlamentarul PSD Adrian Severin a declarat, la RFI, ca parteneriatul strategic cu Franta este mort, ca Parisul nu are pozitia morala sa dea lectii anti-coruptie Romaniei si ca nu vede nici o consecinta a unei eventuale denuntari a MCV. Severin mai sustine ca Franta ar trebui exclusa din Schengen, daca este vorba despre criteriul coruptiei, si ca Romania ar trebui sa se retraga din Organizatia Internationala a Francofoniei.

"Daca astazi Romania ar anunta ca nu mai accepta aplicarea MCV, care ar fi consecintele ? Va spun eu: nici unele, nici unele. Pentru ca, din punctul de vedere al clauzei de salvgardare, aceasta a iesit din vigoare si clauza de salvgardare era prevedere a Tratatului, deci nu se mai poate aplica nici un fel de sanctiune sau nici un fel de masura in aceasta privinta, iar alte instrumente nu exista, pentru ca nici reprezentantii Comisiei Europene nu au curajul sa spuna adevarul. Acest MCV a devenit un instrument de santaj si de discriminare la adresa Romaniei si nu a condus si nu poate conduce la o imbunatatire a performantelor justitiei romanesti", a spus Severin.

Eurodeputatul crede ca oficialii romani ar trebui sa faca lobby european pentru intrarea in Spatiul Schengen in martie, la termen. "Romania ar trebui sa intre rapid in contact cu toate capitalele, pentru a arata ca demersul celor doi ministri de Interne, francez si german, este unul ilegal, imoral si antieuropean, nu antiromanesc. Daca se adauga criterii noi, cum ar fi acela al coruptiei, eu cred ca atunci ar trebui sa vorbim despre excluderea Frantei din Spatiul Schengen, pentru ca afaceri cum ar fi Bettancourt sau Karachi, ca si altele, ca si unele presiuni, pe care Franta le-a facut in contextul intrarii Romaniei in Schengen asupra Romaniei, pentru ca Romania sa incheie anumite contracte comerciale favorabile Frantei, toate acestea vorbesc despre coruptie. Deci cind Guvernul francez actual vrea sa ne dea lectii de coruptie, eu cred ca nu are pozitia morala sa o faca", a spus Severin.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.