Internațional

Internetul si ritmul vietii urbane inhiba activitatea creierului

Ziarul de Vrancea
6 ian 2011 562 vizualizări
Zgomotul orasului suprasolicita creierul, care se concentreaza pe multitudinea sunetelor percepute

Viata in marile orase afecteaza memoria, reduce atentia si poate duce la epuizare psihica, potrivit cercetatorilor americani. Acestia sustin ca creierul uman trebuie sa faca fata zilnic unui numar urias de stimuli mici din cauza obisnuitului zgomot urban, iar omul e nevoit sa le acorde tuturor acestora atentie, chiar si atunci cind creierul sau este suprasolicitat.

Prin urmare, creierul uman este nevoit sa se afle intr-o stare de "lupta continua", ceea ce provoaca eliberarea de cortizol, hormonul stresului. Potrivit oamenilor de stiinta, doar cinci minute pe o strada aglomerata poate reduce capacitatea de concentrare. în astfel de circumstante, capacitatea creierului de a se concentra se pierde treptat, deoarece cortizolul impiedica formarea de noi cordoane nervoase.

însa si Internetul afecteaza creierul uman, in opinia acestora, relateaza Agerpres. O utilizare intensiva si prelungita a Internetului conduce la modificari profunde in creierul unui om, acesta din urma pierzindu-si capacitatea de a gindi sistematic si profund. Cele mai recente studii in neurochirurgie au aratat ca in timpul navigarii pe Internet se dezvolta rapid doua zone ale creierului: partea care este responsabila pentru memoria pe termen scurt si centrul responsabil de luarea deciziilor rapide.

Cu toate acestea, zonele profunde ale creierului, responsabile cu analiza detaliata a problemelor fundamentale care afecteaza toate aspectele vietii si activitatilor umane nu primesc impulsurile necesare, iar intensitatea activitatii acestora este redusa. Cercetatorii au constatat, de asemenea, ca oamenii care rezolva integrame si puzzle-uri in mod regulat pot sa beneficieze mai mult timp de o minte sanatoasa si de o memorie mai buna, dar nici ei nu sint scutiti de senilitate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.