Internațional

WikiLeaks: SUA si Germania dezvolta în secret sateliti de spionaj

Ziarul de Vrancea
4 ian 2011 383 vizualizări
proiectul, destinat oficial protectiei mediului, se desfasoara în pofida opozitiei Parisului n reteaua de sateliti ar urma sa intre in functiune la anul

Statele Unite si Germania dezvolta in comun si in secret, sub acoperirea unor activitati comerciale, noi sateliti de spionaj, in pofida opozitiei vehemente a francezilor, potrivit unor telegrame diplomatice obtinute de WikiLeaks si publicate ieri de cotidianul norvegian Aftenposten. Proiectul, numit HiROS, consta in construirea unui numar nedeterminat de sateliti de observatie, de inalta rezolutie, capabili sa deosebeasca obiecte de 50 de centimetri, sa trimita imagini catre Pamint mult mai rapid decit satelitii actuali sau sa realizeze fotografii in infrarosu, pe timpul noptii.

în mod oficial destinate unor scopuri de protectia mediului in domeniul civil - 70 la suta din capacitatea satelitilor urma sa fie vinduta unor actori privati - programul ar fi, de fapt, "sub controlul complet" al serviciilor secrete germane (BND) si Agentiei Spatiale Germane (DLR). Notele Ambasadei Statelor Unite la Berlin, citate de Aftenposten, acopera perioada februarie 2009-februarie 2010. Anumite tari, "mai ales Fanta", au incercat sa submineze proiectul, prin orice mijloace. Dar opozitia franceza a fost indepartata de oficiali germani care, tot potrivit notelor, s-ar fi saturat "sa fie manipulati de Franta", criticindu-i practicile comerciale indoielnice si politica de subventii ascunse. "Absolut nici o cooperare nu este prevazuta cu Franta sau orice alt stat din Uniunea Europeana (UE) pentru proiectul HiROS", ar fi declarat un oficial din cadrul Agentiei Spatiale Germane, Andreas Eckart, citat de Aftenposten. Potrivit cotidianului, satelitii, cu un cost total de 1,6 miliarde de coroane (peste 205 milioane de euro), urmeaza sa intre in exploatare in 2012-2013. Contactate de AFP, Ambasada Statelor Unite la Oslo a refuzat sa comenteze orice informatie legata de WikiLeaks, iar Ambasada Germaniei a redirectionat agentia franceza de stiri catre Guvernul german, pentru orice comentariu.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.