Internațional

Americanii stiau ca si-au stricat relatiile cu Romănia dupa cazul Teo Peter

Ziarul de Vrancea
21 dec 2010 425 vizualizări
Cu trei ani in urma, ambasadorul de atunci, Nicholas F. Taubman, trimitea o telegrama la Washington in care avertiza ca nivelul prea mic al compensatiilor oferite familiei Peter de statul american risca sa afecteze cooperarea dintre Romănia si SUA

Diplomati americani afirmau, in noiembrie 2007, ca oferta in cazul cintaretului Teo Peter, decedat in accidentul rutier in care a fost implicat un angajat al ambasadei americane, putea afecta cooperarea dintre SUA si Romania in domenii precum Irakul sau achizitionarea avioanelor F-16. Mesajul diplomatic confidential, obtinut de WikiLeaks si publicat de editia online a ziarului britanic The Guardian, a fost trimis, pe 16 noiembrie 2007, de ambasada SUA din Bucuresti spre sediul Departamentului de Stat american. "Iminenta «oferta finala» a Serviciului pentru revendicari straine (Europa) din cadrul Armatei SUA, pentru familia fostului star rock roman Teofil Peter, mort in 2004 intr-un accident rutier implicindu-l pe fostul comandant de detasament al puscasilor marini de la ambasada din Bucuresti, pare sa aiba efecte semnificative, negative, asupra relatiei dintre SUA si Romania", preciza mesajul diplomatic american.

Potrivit lui Dorin Peter, fratele cintaretului, suma oferita initial de administratia americana a fost de 11.500 de dolari. Ulterior, la protestele familiei, despagubirile promise au crescut la 16.500 de dolari, fiind adaugate cheltuielile de inmormintare. Telegrama citata de WikiLeaks mentioneaza 80.000 de dolari, suma cu mult mai mica fata de solicitarea familiei: un milion.


Un accident cu bataie lunga pina in Irak


"în eventualitatea in care familia lui Teo Peter va face publica informatia ca Guvernul SUA a reactionat la solicitarea de compensatii in valoare de milioane de dolari printr-o oferta de doar 80.000 de dolari, liderii romani si formatorii de opinie vor reactiona tare si in mod emotionant, aducind in discutie unele dintre principalele aspecte ale parteneriatului nostru bilateral. Presedintele Basescu, premierul Tariceanu si alti politicieni de rang inalt in mod sigur vor fi de partea familiei, chiar daca, in culise, unii oficiali proamericani vor incerca sa calmeze anticipata furie publica. Polemicile publice in legatura cu ceea ce romanii vor considera a fi o oferta jignitor de mica pentru rudele lui Teo Peter vor conduce in special la apeluri publice, cu o potentiala sustinere populara mult mai mare, pentru retragerea rapida a trupelor romanesti din Irak. La fel, sustinerea in Parlamentul Romaniei si printre reprezentantii publici pentru noua prezenta americana la bazele militare romano-americane din apropierea Marii Negre va scadea, cel putin temporar", avertiza mesajul semnat de ambasadorul american de la acea vreme, Nicholas F. Taubman.


In loc de impacare amiabila, "ne pregatim pentru un impact negativ furtunos asupra relatiei bilaterale"


"Data de 21 noiembrie, cind urmeaza sa fie instiintati avocatii familiei Peter, se apropie rapid si aproape ca va coincide cu aniversarea, pe 4 decembrie, a mortii lui Teo Peter, ocazie cu care, in trecut, au fost organizate manifestatii antiamericane in Romania. Pe scurt, ne pregatim pentru un impact negativ furtunos asupra relatiei bilaterale, provocat de continua mostenire negativa a mortii acestui simbol cultural din Romania. Unele dintre efectele asupra popularitatii si intereselor americane in Romania ar putea fi de durata", avertiza ambasada SUA in mesajul adresat lui Judy Garber, adjunct al subsecretarului de Stat american responsabil de Afacerile Europene si Euroasiatice.

In decembrie trecut, familia lui Teo Peter a anuntat ca renunta la lupta pentru obtinerea de reparatii morale si materiale de la autoritatile americane. Teo Peter Jr. considera ca nu i s-a făcut dreptate tatalui sau si ca implicarea autoritatilor romane in rezolvarea acestui caz a fost una timida.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.