Internațional

In peninsula Coreea mai lipseste doar o scinteie

Ziarul de Vrancea
19 dec 2010 346 vizualizări
Regimul comunist avertizeaza sudul ca un viitor conflict va fi cu siguranta unul nuclear n ca raspuns la ascensiunea militara a Chinei si la amenintarile Coreei de Nord, Japonia isi schimba politica de aparare

SUA se tem de o posibila "reactie in lant" intre Phenian si Seul in urma exercitiilor de artilerie cu munitie reala care vor fi efectuate in Coreea de Sud, a afirmat vicepresedintele comitetului statului major american, generalul James Cartwright. "Ceea ce ne ingrijoreaza in mod special este daca acestea sint prost intelese si daca Coreea de Nord va vedea in ele o oportunitate de a trage beneficii replicind acestor tiruri, ceea ce ar putea antrena o reactie in lant", a declarat generalul Cartwright.

Coreea de Sud va efectua, de simbata pina marti, exercitii de artilerie cu munitie reala pe insula Yeonpyeong, bombardata la sfirsitul lunii noiembrie de Coreea de Nord si situata in Marea Galbena, intr-o zona disputata. Acestea vor fi primele exercitii desfasurate pe insula dupa bombardarea ei cu obuze nord-coreene in 23 noiembrie, care au provocat moartea a patru persoane si ranirea altor 18, actiune blamata de comunitatea internationala. Chiar daca aceasta zona a exercitiilor este cunoscuta si utilizata de mult timp de Seul, SUA se tem de o "escaladare" a conflictului, a adaugat generalul Cartwright.

Anterior, Coreea de Nord a avertizat armata sud-coreeana sa nu foloseasca munitie reala in exercitiile de pe insula Yeonpyeong, in caz contrar va lansa noi tiruri de artilerie. Mai mult, regimul comunist sustine ca un eventual razboi va ajunge sa fie unul nuclear care va depasi peninsula coreeana.


Japonia se concentreaza pe rachetele nord-coreene si pe armata chineza


Japonia a prezentat schimbarile pe care le va face la programul de aparare nationala, intre acestea numarindu-se dezvoltarea fortelor din sud, ca raspuns la extinderea militara a Chinei, despre care spune ca este un motiv de ingrijorare globala. Japonia a acuzat China de lipsa de transparenta si a precizat ca este ingrijorata de cheltuielile in crestere pentru armata, modernizarea fortelor armate si prezenta sporita a fortelor navale in Marea Chinei de Est si Marea Chinei de Sud.

China a reactionat precizind ca este o forta de pace si dezvoltare in Asia, care nu ameninta pe nimeni. Ministerul de Externe a declarat ca nici un stat nu are dreptul sa faca astfel de comentarii iresponsabile la adresa Chinei.

De asemenea, Japonia isi va intari sistemul de aparare anti-racheta, contra amenintarilor Phenianului, dupa ce atacul Coreei de Nord asupra unei insule sud-coreene a intensificat tensiunile in regiune. Statele Unite au aproximativ 50.000 de soldati in Japonia. Potrivit documentelor, alianta dintre cele doua state este "indispensabila".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.