Internațional

La un an de la intrarea in vigoare, Tratatul de la Lisabona se modifica

Ziarul de Vrancea
19 dec 2010 334 vizualizări
n liderii statelor UE au decis sa includa printre prevederile "Constitutiei" Uniunii o dispozitie prin care se autorizeaza explicit punerea în practica a mecanismului de solidaritate financiara între tarile din zona euro

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene, reuniti in Consiliul European de iarna, au ajuns joi seara la un acord asupra modificarii limitate a Tratatului de la Lisabona pentru a se putea crea un mecanism permanent de stabilitate pentru zona euro. Sefii de stat si de guvern din UE vor introduce in textul tratatului o dispozitie prin care se autorizeaza explicit punerea in practica a unui mecanism de solidaritate financiara intre tarile din zona euro. Acest mecanism va putea intra in vigoare la jumatatea lui 2013.

Modificarea Tratatului va fi adoptata concret in martie 2011, dupa o serie de consultari. Aceste consultari se vor desfasura in cadrul unei proceduri de revizuire simplificata, iar fiecare tara membra decide maniera de ratificare a respectivei schimbari din tratat. în aceasta privinta, Herman Van Rompuy, presedintele Consiliului, a precizat ca, dupa cunostintele sale, in prezent nu ar fi nevoie de organizarea de referendumuri in nici un stat membru.

în urma crizei bugetare si financiare din Grecia, din primavara acestui an, statele membre au creat un fond de salvare temporar in valoare de 440 miliarde de euro, care va expira la jumatatea anului 2013, in cadrul unui dispozitiv mai amplu in valoare de 750 miliarde de euro, ce include contributii de la UE si FMI. Ulterior, s-a decis crearea unui mecanism permanent, pentru a da noi garantii pietelor cu privire la capacitatea de reactie a zonei euro. Dupa Grecia si Irlanda, alte tari, ca Spania, Portugalia si Belgia, par sa devina tot mai vulnerabile in fata speculatiilor de pe pietele financiare europene.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.