Internațional

Batalie in Parlamentul de la Roma si pe strazile italiene

Ziarul de Vrancea
15 dec 2010 397 vizualizări
premierul a trecut la limita un vot de incredere, intr-o reuniune din care nu au lipsit confruntarile fizice n in strada, fortele de ordine s-au mobilizat serios pentru a face fata la zeci de mii de protestatari, in majoritate studenti

Premierul Italiei, Silvio Berlusconi, a supravietuit ieri la limita votului de incredere dat executivului sau de Camera Deputatilor, cu 314 voturi la 311, dupa ce tot ieri reusise sa obtina o majoritate favorabila in Senat.

Votul a venit dupa mai multe dezbateri aprinse in ambele camere ale parlamentului, iar in minutele dinaintea anuntarii rezultatului votului a izbucnit si o bataie intre un grup de sustinatori si unul de oponenti ai lui Berlusconi. Guvernul Berlusconi este intr-o situatie delicata, in conditiile in care dispune, impreuna cu aliatul sau, Liga Nordului, de o majoritate confortabila in Senat, dar ii lipsesc voturi in Camera Deputatilor, din cauza separarii lui Berlusconi de fostul sau aliat Gianfranco Fini, care si-a creat propria formatiune politica alaturi de disidenti din Partidul Libertatii (PdL, partidul lui Berlusconi).

Analistii considera ca Italia are nevoie de alegeri parlamentare anticipate, intrucit majoritatea scazuta a guvernului ar putea paraliza activitatea parlamentului. Insa Berlusconi (74 de ani) a afirmat ca o motiune de cenzura ar face rau Italiei, care trebuie sa infrunte turbulentele de pe pietele financiare din zona euro.

In ziua motiunii de cenzura, zeci de mii de protestatari au marsaluit pe strazile principalelor orase din Italia impotriva premierului. O parte dintre acestia au aruncat cu sticle si cu artificii si petarde, in timp ce fortele de ordine au fost nevoite sa utilizeze gazele lacrimogene. Cel putin 20 persoane au fost ranite, iar alte zece au fost retinute in cursul confruntarilor. Violentele au avut loc in apropierea sediului Camerei Deputatilor, imediat dupa respingerea motiunii de cenzura. Protestatarii, majoritatea studenti si someri, au atacat fortele de ordine, au spart vitrinele magazinelor si au incendiat mai multe vehicule, inclusiv un autoturism si o autoutilitara blindata ale Garzii Financiare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.