Internațional

Guvernul de la Budapesta a nationalizat fondurile de pensii private

Ziarul de Vrancea
15 dec 2010 363 vizualizări
Autoritatile nu pot baga inca mina in banii celor 3 milioane de cotizanti pina cind Curtea Constitutionala nu-si da acordul asupra legii n suma trecuta in bugetul statului se ridica la 11 miliarde de euro

Parlamentul ungar a adoptat luni seara legea privind nationalizarea fondurilor de pensii private cu 250 de voturi pentru, 58 impotriva si 43 de abtineri, eliminind astfel sistemul mixt introdus in 1998. Conform legii, pina la sfirsitul lui februarie, trei milioane de persoane au dreptul sa decida daca doresc sa transfere la stat pensiile acumulate in fondurile private. Pina in prezent, contribuabilii aveau posibilitatea sa transfere o parte a cotizatiilor pentru pensiile obligatorii unui organism privat, in speranta de a obtine o pensie mai generoasa. Ca urmare a unor masuri de austeritate, aceste cotizatii au fost redirectionate timp de 14 luni catre trezoreria statului. Astfel, cei care vor ramine fideli fondurilor private vor pierde, dupa 14 luni, orice drept la pensia de stat.

Sumele acumulate in fondurile de pensii reprezinta un patrimoniu de aproape 3.000 de miliarde de forinti, respectiv 11 miliarde de euro. Casele de pensii private s-au adresat deja Curtii Constitutionale, solicitindu-i sa se pronunte in aceasta chestiune delicata, relateaza Agerpres.

Gratie acestei legi si pozitiei flexibile a Comisiei Europene, bugetul ungar ar putea inregistra in 2011 un excedent de 5% din PIB. Unul dintre principalele angajamente asumate de guvernul lui Viktor Orban este reducerea deficitului bugetar, in special avind in vedere presiunile exercitate de FMI si UE, care, in 2008, au salvat economia ungara printr-un credit in valoare de 20 de miliarde de euro. în acest context, Ungaria a introdus deja un impozit special pentru banci si intreprinderile din domeniul energetic.

O asociatie din care fac parte 32 de fonduri de pensii private din Ungaria a cerut ajutorul Comisiei Europene pentru "protejarea intereselor celor 3 milioane de angajati unguri".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.