Internațional

Echipa WikiLeaks isi face agentie de stiri-bomba

Ziarul de Vrancea
14 dec 2010 410 vizualizări
Dezvaluirile vor circula in ambele sensuri - de la sursa la portal si invers, dar fara a fi publicate, ci furnizate la cerere n dezvaluirile WikiLeaks marcheaza o etapa importanta în istoria Internetului, comenteaza AFP

Difuzarea notelor diplomatice americane de catre site-ul WikiLeaks marcheaza o etapa majora in evolutia Internetului, evidentiind amploarea acestuia asupra lumii, comenteaza AFP. Dezvaluirile reamintesc de afacerea Napster, care a provocat o unda de soc in industria muzicala in 1999, oferind acces liber, prin Internet, la sute de mii de melodii. Criticii cred ca WikiLeaks a comis infractiuni grave prin inceperea operatiunii de difuzare a 250.000 de telegrame diplomatice americane.

Frontiera intre efectele pozitive si cele negative ale metodei WikiLeaks este greu de stabilit, apreciaza expertul Clay Shirky. "Este clar ca cetatenii unei democratii functionale trebuie sa fie in masura sa stie ce face si ce spune statul in numele lor. Iar WikiLeaks indeplineste acest rol. însa, pe de alta parte, nu poate fi totul perfect transparent", subliniaza expertul.

Andrew Rasiej, cofondatorul blogului politico-tehnologic techPresident.com, apreciaza ca WikiLeaks a adus Internetul intr-o noua era. "Sper ca atunci cind lucrurile se vor calma, administratia americana va recunoaste ca trebuie sa faca eforturi in materie de deschidere si transparenta", subliniaza Rasiej.

Viitorul ar putea fi sumbru pentru WikiLeaks, remarca James Lewis, expert la Center for Strategic and International Studies. "Peste zece ani, nimeni nu va mai spune ca WikiLeaks a fost un lucru bun", crede Lewis. "Membrii WikiLeaks probabil au avut intentii bune, dar situatia se va intoarce impotriva lor. Oamenii se vor intreba daca aceste comportamente sint responsabile", adauga James Lewis.


Informatia costa


Fostii colaboratori ai paginii web WikiLeaks vor inaugura, in aceasta saptamina, pagina alternativa de internet Openleaks, diferenta principala dintre cele doua site-uri fiind ca acesta din urma nu va publica documentele, ci va actiona ca intermediar si va oferi informatiile detinute presei sau organismelor interesate. "Noi ne bazam pe o retea informatica sigura, axata pe o casuta postala inactiva, unde vor putea fi depuse si apoi preluate informatiile", a explicat, intr-un interviu pentru "Suddeutsche Zeitung", unul dintre creatorii noii pagini web, Herberg Snorrason.

"Casuta postala moarta", asa cum o numesc creatorii sai, va reprezenta de fapt un spatiu virtual in care persoanele vor putea trimite documente, iar angajatii Openleaks le vor pune apoi la dispozitia presei sau a institutiilor interesate.

Unu dintre cele mai importante lucruri este, potrivit lui Snorrason, faptul ca se foloseste o retea de transmitere a datelor sigura, cu coduri cifrate, pentru ca oamenii sa poata dezvalui informatiile pe care le detin fara teama ca ar putea fi descoperiti. Printre asociatii noii pagini web se pot numara ziare, organizatii de aparare a drepturilor omului, sindicate si chiar guverne.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.