Internațional

Incepe sezonul atentatelor?

Ziarul de Vrancea
13 dec 2010 409 vizualizări
Capitala Suediei a fost zguduita simbata de doua explozii simultane, autoritatile catalogind incidentele la capitolul "crime teroriste" n exploziile au fost precedate de un mesaj de amenintare primit de serviciile secrete suedeze

Doua explozii produse aproape simultan in centrul orasului Stockholm au provocat simbata moartea unei persoane si ranirea altor doua. Cele doua explozii, dintre care una s-a produs intr-un vehicul stationat, au avut loc la 200 de metri distanta una de cealalta, in cursul serii, in apropierea strazii Drottninggatan, o artera comerciala a capitalei suedeze, a declarat politia. Identitatea victimelor nu a fost dezvaluita.

Potrivit unui reprezentant al serviciului suedez de informatii (Sapo), exploziile ar reprezinta o "crima terorista". "Demaram o ancheta pentru crima terorista, in virtutea legilor suedeze", a declarat intr-o conferinta de presa Anders Thornberg, seful departamentului responsabil cu masurile de securitate.


"Acum copiii vostri, fiicele si surorile voastre vor muri asa cum mor fratii nostri, surorile si copiii nostri"


Cele doua explozii produse au avut loc la citeva minute dupa primirea unui mesaj ce anunta "actiuni" vizind "razboiul impotriva islamului" din Suedia. "O tentativa foarte ingrijoratoare de atac terorist intr-un cartier animat din centrul Stockholmului", a declarat ministrul suedez al Afacerilor Externe, Carl Bildt, pe contul sau de Twitter. Atacul "a esuat, dar ar fi putut fi cu adevarat catastrofal", a adaugat el, facind referire la multimile prezente de obicei in acest cartier, mai ales in perioada Craciunului. Politia a precizat ca a primit un mesaj in limba araba si in suedeza, care anunta "actiuni" viitoare, fara sa mentioneze natura lor.

"Actiunile noastre vor vorbi de la sine", anunta documentul adresat "Suediei si poporului suedez". Mesajul a fost primit si de Sapo. Autorul explica in mesaj ca a mers in Orientul Mijlociu "nu pentru a cistiga bani, ci pentru jihad". "Acum copiii vostri, fiicele si surorile voastre vor muri asa cum mor fratii nostri, surorile si copiii nostri", avertizeaza textul.

Aceste actiuni vor continua "atit timp cit voi nu veti inceta razboiul vostru impotriva islamului, degradarea profetului si sprijinul vostru stupid pentru porcul Vilks", adauga documentul, facind referire la prezenta suedeza in Afganistan si la caricaturistul Lars Vilks, amenintat cu moartea de mai multe ori pentru ca l-a desenat pe profetul Mahomed sub forma unui ciine. Textul se incheie printr-un apel la revolta "mujahedinilor" din Suedia si Europa: "Este timpul sa ripostam, nu mai asteptati. Veniti cu ce aveti, chiar daca este doar un cutit. Nu va temeti de nimeni, nu va temeti de inchisoare, nu va temeti de moarte".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.