Internațional

Guvernul de la Praga afla terifiat cit extremism exista în societatea ceha

Ziarul de Vrancea
11 dec 2010 450 vizualizări
Un sondaj comandat de Ministerul de Interne arata ca peste trei sferturi dintre intervievati au multe de reprosat minoritatii rome

Cea mai mare parte dintre cehi considera ca minoritatea roma din tara lor este incapabila sa se adapteze si vad in ea o sursa de criminalitate, de distrugere si de poluare, potrivit unui sondaj comandat de guvern. Astfel, 90% dintre cehi ii descriu pe romi drept sursa de criminalitate, iar 88% dintre ei estimeaza ca acestia distrug si polueaza mediul inconjurator, potrivit raportului prezentat de Institutul opiniei publice STEM, care a efectuat un sondaj pe un esantion de 2.056 de cehi in septembrie si octombrie. Ancheta a fost comandata de ministrul ceh de Interne, ca parte a unei campanii in curs de desfasurare impotriva extremismului de dreapta.

Comunitatea roma are intre 250.000-300.000 de persoane in Republica Ceha, tara cu 10,5 milioane de locuitori, si ea este adesea tinta atacurilor din partea grupurilor de extrema dreapta. în cursul sondajului, doar o persoana din cinci intervievate a declarat ca romii sint victime ale discriminarii, in timp ce 82% dintre ele indicau ca sint turbulenti, violenti (77%) si ca ei constituie o sursa de maladii (51%). Noua persoane din zece interogate afirma ca au avut o experienta personala cu reprezentanti ai minoritatii rome. Potrivit celei mai mari parti dintre aceste persoane, minoritatea roma este incapabila sa se adapteze.

Potrivit STEM, rezultatele sugereaza ca cehii "vad romii in calitate de straini, mai degraba decit ca pe niste concetateni". "Aceste cifre sint terifiante", a declarat ministrul de Interne, Radek John, citat de site-ul internet al cotidianului DNES. "Sondajul a aratat ca un potential considerabil de extremism exista in societatea ceha", a indicat ministrul, adaugind ca minoritatile ar trebui de asemenea "sa reflecteze la modul in care se comporta". Autoritatile cehe s-au angajat sa-si intareasca lupta impotriva extremismului antirom dupa un incendiu criminal in care un copil rom a suferit arsuri grave anul trecut. în urma cu doua luni, agresorii au fost condamnati la inchisoare pe termene cuprinse intre 20 si 30 de ani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.