Internațional

Ungaria, lovita de scandalul informatorilor comunisti

Ziarul de Vrancea
2 mar 2005 862 vizualizări
Publicarea unei liste a informatorilor comunisti suscita dispute in Ungaria. Printre persoanele de pe lista figureaza 50 de preoti, 67 de ziaristi, 40 de politicieni, si 62 de personalitati culturale si artistice.

Publicarea pe Internet a unei liste de 219 presupusi colaboratori ai politiei politice din timpul regimului comunist a stirnit dezbateri aprinse in Ungaria, unii sustinind ca documentul nu este autentic, iar altii considerind aceasta actiune un semn de asumare a trecutului. Unele persoane au contestat prezenta lor pe lista, printre acestia numarindu-se si un fost reporter de televiziune care a trimis, luni, o scrisoare premierului, considerat un sustinator ferm al initiativei de deschidere a dosarelor informatorilor politiei politice. El l-a acuzat pe Gyurcsany ca "se joaca cu destinul oamenilor". Intr-un discurs sustinut in fata Parlamentului, seful Guvernului de la Budapesta a respins acuzatiile, apreciind ca acestea sint "rauvoitoare si rusinoase" si a criticat precedentul Guvern, care nu a procedat la declasificarea dosarelor, desi era de datoria sa. Political Capital, o institutie care a publicat, in luna februarie, o lista mai scurta de informatori, a anuntat ca istoricii au reusit sa ajunga pina acum la o lista formata din peste o mie de nume, pe care ar fi dispusi sa o dea publicitatii daca legea ar permite acest lucru. Un fost director al Arhivelor din Budapesta a declarat, luni, ca noua lista seamana foarte mult cu lista schimbata in 1990 intre ultimul premier comunist, Miklos Nemeth, si primul premier liber ales, Jozsef Antall, dar nu este chiar identica. Totusi, in opinia sa, documentul dat publicitatii simbata ar fi fost creat tot in noiembrie 1989, ca si cel dat de Nemeth lui Antall. O copie scanata a listei transferate intre cei doi premieri, continind 219 nume de informatori comunisti, a fost publicata, simbata, pe un site Internet. Printre persoanele de pe lista figureaza 67 de ziaristi, 40 de politicieni, 50 de preoti si 62 de personalitati culturale si artistice.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.