Internațional

Inca o rusoaica banuita de spionaj este trimisa acasa

Ziarul de Vrancea
6 dec 2010 506 vizualizări
Noul caz nu a fost descoperit in SUA, ci in Parlamentul britanic n Katia Zatuliveter, in virsta de 25 de ani, asistenta unui parlamentar din Comisia de Aparare, urmeaza sa fie deportata, sub acuzatia de spionaj

Katia Zatuliveter, o tinara rusoaica ce lucreaza la Camera Comunelor ca asistenta a unui parlamentar, risca sa fie expulzata din Marea Britanie, fiind banuita de spionaj in favoarea Moscovei, in urma unei anchete derulate de MI5, relateaza The Telegraph. Ea este asistenta lui Mike Hancock, un parlamentar liberal-democrat, membru in Comisia pentru Aparare. Katia Zatuliveter s-ar afla in prezent intr-o cladire a serviciilor secrete britanice, dupa ce a fost arestata saptamina trecuta. Ar fi pentru prima oara de la sfirsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial cind cineva care lucreaza pentru Camera Comunelor este acuzat de spionaj in favoarea Rusiei. Expulzarea sa a fost aprobata deja de Theresa May, ministrul de Interne.

In august, Katia Zatuliveter a fost retinuta in momentul in care revenea in Marea Britanie si a fost interogata indelung despre activitatile pe care le efectueaza pentru Hancock. Potrivit Sunday Times, MI5 crede ca aceasta tinara atragatoare si-a fixat atentia asupra lui Mike Hancock, in virsta de 64 de ani, care este considerat un om politic prorus. Deputatul britanic a respins aceste acuzatii, negind ca asistenta sa este spioana: "Nu este un spion rus. Nu stiu nimic despre vreo activitate de spionaj, dar ea face obiectul unui ordin de deportare."

Deputatul britanic a angajat-o pe Katia Zatuliveter cu ocazia unei intilniri la Strasbourg (Franta), unde acesta din urma efectua deseori deplasari in calitate de deputat al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Expulzarea tinerei Katia Zatuliveter ar putea sa tensioneze din nou relatiile diplomatice dintre Marea Britanie si Rusia, dupa uciderea prin otravire a disidentului rus Aleksandr Litvinenko la Londra, in 2006, scrie cotidianul britanic.

Cazul reaminteste de episodul Anna Chapman, care a trait si a lucrat si ea in Londra, inainte de a se muta in New York si care a fost acuzata in aceasta vara ca face parte dintr-o retea de spionaj rusesc in SUA. Scandalul s-a incheiat dupa ce americanii au facut un schimb de prizonieri cu rusii, pe un aeroport din Viena.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.