Internațional

Diplomatie americana in pielea goala

Ziarul de Vrancea
30 nov 2010 441 vizualizări
n mii de telegrame redactate in termeni foarte directi, trimise de misiunile diplomatice ale SUA la Washington, au fost publicate pe internet, stirnind ingrijorare si indignare la Casa Alba, dar si la Londra

Diplomatii din intreaga lume incearca sa organizeze riposta dupa dezvaluirea de catre WikiLeaks a unor documente dintre cele peste 250.000 de telegrame diplomatice americane. Apelul regelui Arabiei Saudite catre Statele Unite pentru atacarea Iranului sau datele privind obtinerea de catre Iran a unor rachete din Coreea de Nord - astfel de informatii au declansat o unda de soc cu consecinte imprevizibile. în conditiile in care dezvaluirile anterioare ale WikiLeaks din Irak si Afganistan contineau putine informatii de impact, de data aceasta consecintele ar putea fi mult mai grave. Ministrul italian de Externe, Franco Frattini, a evocat riscul unui "11 septembrie al diplomatiei globale, din cauza deteriorarii relatiilor de incredere dintre tari".

Guvernul britanic a condamnat dezvaluirea documentelor secrete oficiale americane, considerind ca acest lucru pune in pericol securitatea nationala a Marii Britanii si a SUA. Ambasada americana de la Bucuresti a incercat sa explice ca "informarile trimise Washingtonului din alte tari sint concepute intr-un stil direct si contin adesea informatie in forma bruta. Telegramele nu reprezinta o reflectare a politicilor si nu au intotdeauna un rol in conturarea deciziilor finale in materie de politici".


Putin si Medvedev - Batman si Robin


Democratia din Rusia a disparut, iar guvernul a devenit o oligarhie condusa de serviciile secrete, ar fi afirmat secretarul american al Apararii, Robert Gates, intr-o intilnire cu omologul sau francez Herve Morin, in care incerca sa-l convinga pe oficialul francez sa renunte la vinzarea de nave de lupta Mistral Rusiei.

Notele diplomatice americane dezvaluite de WikiLeaks arata ca, din punctul de vedere al Washingtonului, serviciile secrete au legaturi cu grupuri mafiote. Intr-o alta telegrama diplomatica, datind de la finele anului 2008, ambasada americana din Moscova afirma ca Medvedev joaca rolul lui Robin intr-un film in care Vladimir Putin este Batman.


Iranul, mai bine inarmat decit credeau americanii


SUA a informat Franta ca Israelul ar putea ataca Iranul fara sprijinul fortelor americane, insa operatiunea ar putea sa nu aiba succes, arata un alt document secret al corespondentei diplomatiei americane.

Pe de alta parte, Iranul a achizitionat de la Coreea de Nord rachete moderne, construite dupa un model rusesc, care permit Republicii Islamice sa loveasca Europa si chiar capitala rusa Moscova, conform informatiilor furnizate de controversatul site WikiLeaks. O telegrama datata 24 februarie 2010 dezvaluie ca Iranul a cumparat de la Coreea de Nord 19 rachete din seria R-27, a caror capacitate depaseste considerabil estimarile oficiale ale Washingtonului. Ziarul New York Times remarca faptul ca, anterior, expertii presupuneau ca unele componente ale acestor rachete ar fi putut sa ajunga in posesia Teheranului, dar informatiile ca ele au fost livrate Republicii Islamice in set complet au constituit o surpriza.

Mai mult, The Guardian publica extrase dintr-o corespondenta in care liderii Arabiei Saudite cer, in secret, SUA bombardarea Iranului. între altele, Arabia Saudita este in continuare unul din principalii finantatori ai retelei al-Qaida, iar Qatarul - tara araba cu care SUA au relatiile cele mai bune din regiune - face cel mai putin pentru combaterea terorismului, potrivit documentelor dezvaluite de WikiLeaks.

Potrivit unui alt extras, in schimbul suspendarii contractului de livrare a sistemelor antiaeriene S-300 catre Iran, Rusia a primit drone israeliene de ultima generatie


Cum a ajuns scutul antiracheta in Romania


Presedintele SUA, Barack Obama, a renuntat la planul initial de instalare elementelor antiracheta in Polonia si Cehia pentru a obtine sustinerea Rusiei in favoarea sanctiunilor ONU impotriva Iranului. Telegrama care dezvaluie aceasta schimbare arata si cit de puternic s-a opus ministrul francez al Apararii planului american privind amplasarea unui scut antiracheta in Europa, in special in ceea ce priveste includerea acestui proiect in planurile NATO, asa cum s-a decis la summitul Aliantei de la Lisabona, de saptamina trecuta. Hervé Morin ar fi afirmat ca planul administratiei Obama "va oferi oamenilor un fals sentiment de securitate" si a militat pentru un sistem bazat mai mult pe descurajare. El l-a intrebat pe Gates impotriva cui este conceput acest sistem si i-a spus oficialului american ca statele europene nu au fonduri "infinite" care sa fie cheltuite in acest proiect.


*


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.