Internațional

Moldovenii cauta votul de aur

Ziarul de Vrancea
30 nov 2010 499 vizualizări
n dupa alegerile de duminica, nici un partid din tara vecina nu a obtinut majoritatea in Parlament si, cu atit mai putin, posibilitatea de a alege un sef al statului

Mihai Ghimpu, presedinte interimar al Republicii Moldova si lider al Partidului Liberal, considera ca sint sanse mari sa fie reconstituita Alianta pentru Integrare Europeana (AIE), care sa il desemneze pe seful statului. "Ne lipseste un vot, dar sint convins ca cineva dintre comunisti va vota pentru presedintele tarii", a declarat el. Constitutia prevede ca presedintele este ales de Parlament, cu votul a cel putin 61 din cei 101 alesi.

Si liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, spune ca "trebuie gasit votul de aur" pentru alegerea presedintelui tarii. "Sintem datori sa reusim sa gasim acest vot. Republica Moldova nu poate sa mai reziste in conditiile in care vor avea loc iarasi alegeri, inca un an de instabilitate", a spus Filat, care a adaugat ca este necesara formarea unei coalitii intre partidele necomuniste si ca azi se va intilni cu liderii celorlalte formatiuni pentru discutii.

Dupa numararea a 97 la suta din voturi, comunistii se afla in frunte (40 la suta - 43 de mandate), urmati de liberal-democrati (28 la suta - 31 de mandate), democrati (13 la suta - 15 mandate) si liberali (9,5 la suta - 12 mandate). Prezenta la vot a fost putin peste 59 la suta.


Comunistii, ultimii in Europa


Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a obtinut cele mai multe voturi in cele 75 de sectii de votare amenajate in afara Republicii Moldova, respectiv ale 31.975 dintre cei peste 65.200 de alegatori moldoveni care au votat in strainatate. Partidul Liberal (PL) a obtinut 16.299 de voturi, in timp ce Partidul Democrat din Moldova (PDM) a fost votat de 5.693 de alegatori din diaspora. La rindul sau, Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCRM) a primit voturile a 4.351 alegatori. Datele Comisiei Electorale Centrale arata ca numarul cel mai mare de votanti in strainatate a fost inregistrat in Italia, unde s-au prezentat la urne 28.285 persoane. Voturi semnificative au fost date in Romania - 9.724, Federatia Rusa - 4.330, Spania - 2.528, SUA - 2.778, Grecia - 2499 si Franta - 2.247.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.