Internațional

Diplomatia mondiala a intrat in panica

Ziarul de Vrancea
29 nov 2010 531 vizualizări
Documentele clasificate care urmeaza sa fie publicate de WikiLeks produc insomnii guvernelor de pe ambele maluri ale Atlanticului

Guvernul britanic, condus de David Cameron, se pregateste pentru o situatie delicata in relatia cu SUA, in perspectiva dezvaluirii documentelor obtinute de WikiLeaks. Potrivit unor surse citate de editia online a publicatiei Independent, premierul David Cameron se pregateste pentru dezvaluirea unor "critici umilitoare" formulate de administratia Barack Obama, in conditiile in care site-ul WikiLeaks intentioneaza sa publice milioane de mesaje clasificate intre diplomati americani si Washington. Potrivit editiei online a publicatiei Sunday Express, in corespondenta adresata presedintelui Obama, diplomati americani considerau fostul Cabinet Gordon Brown ca fiind "paranoic, slab si instabil". Si ministrul italian de Externe, Franco Frattini, s-a declarat preocupat de publicarea informatiilor clasificate, apreciind ca acestea risca sa deterioreze imaginea Italiei. "Nu exista nici un complot, nimeni nu a vorbit despre asa ceva, dar sint ingrijorat de combinatia de factori diferiti unii de altii, dar care, impreuna, pot deteriora imaginea Italiei si pot afecta interesele noastre nationale", a spus Frattini, intr-un interviu publicat duminica de Corriere della Sera. El s-a declarat ingrijorat in special de o posibila legatura intre scurgerile de informatii si anuntul facut recent in Italia in legatura cu o ancheta de coruptie, frauda fiscala si spalare de bani. Actiunile site-ului WikiLeaks sint "extrem de periculoase", a apreciat si seful Statului Major Interarme american, amiralul Michael Mullen. Site-ul "contina sa fie extrem de periculos", in special pentru securitatea soldatilor americani, a spus Mullen, intr-un interviu difuzat ieri de CNN. "Cred ca responsabilii site-ului trebuie sa reflecteze, la un moment dat, asupra responsabilitatii fata de persoanele pe care le pun in pericol si sa renunte la divulgarea acestor informatii", a apreciat Mullen.


Astazi ar putea fi publicate primele documente


Franta este vizata de 500 - 1.000 dintre documentele confidentiale americane detinute de WikiLeaks, a afirmat site-ul owni.fr, relateaza AFP. La sfirsitul lunii octombrie, owni.fr, un site de informatii independent cu sediul la Paris, a realizat interfata care a permis consultarea celor 400.000 de documente militare secrete referitoare la razboiul din Irak publicate de WikiLeaks. Conform owni, New York Times, Der Spiegel, Guardian, El Pais si Le Monde - care au avut un parteneriat cu WikiLeaks pentru dezvaluirile privind Irakul - vor publica primele analize incepind din editiile de astazi. Owni.fr afirma ca Der Spiegel a publicat online, simbata seara, "repere numerice" privind documentele, retragind la scurt timp textul, care indica faptul ca vor fi publicate 251.287 de documente diplomatice, dintre care 16.652 sint clasificate. Departamentul american de Stat, care incearca sa impiedice publicarea documentelor, afirma ca este vorba despre depese diplomatice provenite de la ambasadele SUA, documente de uz intern care ar putea pune Washingtonul intr-o pozitie delicata, in special in relatiile cu Rusia, Turcia, tari din Orientul Mijlociu si state din Europa Occidentala.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.