Internațional

Moldovenii au votat, Lupu decide

Ziarul de Vrancea
29 nov 2010 638 vizualizări
Marian Lupu a anuntat ca este dispus sa negocieze cu toate partidele parlamentare n un sprijin acordat de acesta formatiunii conduse de Voronin ar echivala cu intoarcerea comunistilor la putere

Cetatenii Republicii Moldova cu drept de vot au fost asteptati ieri la urne pentru a alege Parlamentul pentru urmatorii 4 ani. Viitorul presedinte al tarii va fi ales de Legislativ. Ultimul sondaj arata ca de cea mai mare intentie de vot se bucurau comunistii lui Voronin, urmati la distanta mica de PLDM (partidul premierului Vlad Filat). Cu sanse de a intra in Parlament mai sint cotate alte doua partide: PDM (partid controlat de ex-comunistului Marian Lupu si controversatul om de afaceri Vladimir Plahotniuc) si PLM (partidul actualului presedinte interimar, Mihai Ghimpu). Ultimele trei partide fac parte din alianta pro-occidentala (AIE).

De altfel, ultimul sondaj arata ca, daca partidele din AIE vor ramine impreuna si dupa alegeri, ar avea suficiente voturi in Parlament pentru a-si alege presedintele si a forma un guvern pro-occidental si pro-reformist. Marea necunoscuta este insa PDM (Marian Lupu), care a anuntat ca este gata sa negocieze cu toate partidele. O tradare a lui Lupu ar inclina decisiv balanta in favoarea comunistilor lui Voronin, provocind - in opinia analistilor citati de Hotnews- o noua izolare a tarii si indepartarea ei de orbita europeana. Este pentru a treia oara in ultimii 2 ani cind alegatorii din Republica Moldova sint chemati la urne pentru a alege Parlamentul. Alegerile anticipate au fost organizate dupa doua tentative esuate ale legislativului de a alege seful statului. Presedintele tarii poate fi ales cu minimum 61 de voturi.


Voronin a votat pentru un "viitor european"


Liderul Partidului Democrat din Republica Moldova, Marian Lupu, a declarat ieri, la iesirea de la urne, ca este dispus sa negocieze cu orice partid care va intra in Parlament. "PD lasa usile deschise pentru un dialog cu orice forta care o sa acceada in Legislativ. Dar acest dialog trebuie sa se bazeze pe principii. Nu exclud si varianta unei guvernari largi, doar ca sa depasim criza politica", a spus el. Lupu a declarat ca el nu are ambitii de a deveni presedinte, insa "lumea asa isi doreste". "Nu am astfel de ambitii, mai ales ca puteam fi presedinte inca de anul trecut", a afirmat liderul PD. De cealalta parte, liderul comunistilor moldoveni, Vladimir Voronin, a declarat ieri, dupa ce si-a exercitat dreptul de vot, ca "problema falsificarii alegerilor este una destul de mare", iar PCRM va efectua o numaratoare paralela a voturilor. El a precizat ca a votat pentru "dezvoltarea economica a Republicii Moldova" si "viitorul ei european". La ora 18.30, rata de participare la vot era de 54,95%. Seful Comisiei electorale centrale, Eugen Stirbu, a declarat pentru Ria Novosti ca alegerile parlamentare sint validate, intrucit au participat peste 1/3 dintre alegatorii cu drept de vot.


Orientarea spre Moscova, mai probabila


Posibilitatea unei coalitii de centru-stinga (PC-PDM) dupa alegerile de la Chisinau este destul de mare, spune analistul moldovean Bogdan Tirdea, pentru HotNews.ro. El a argumentat ca exista in acest sens presiuni mari din partea Kremlinului. "Totul depinde de numarul de voturi acumulate. Daca PCRM acumuleaza 51 mandate, e clar ca va forma alianta dupa bunul sau plac. Aceasta va fi posibil , daca participarea va fi mai mica de 53%. Oricum, sansele unei coalitii de stinga par astazi, putin mai mari, desi repet, diferentele sint minuscule si orice scenariu din cele enumerate, posibil", spune analistul de la Chisinau. Tirdea crede ca "Occidentului ii e indiferent cine vine la putere". "Cu toti se vor intelege. Chiar daca AIE ii este mai aproape de inima. Ajutoarele occidentale, sint insa conditionate de anumite declaratii antirusesti, participarea in Irak si Afganistan, deschiderea pietii pentru corporatii straine sau privatizari «corecte»", sustine el.


Militienii au distrus tricolorul de la un liceu romanesc


Militienii transnistreni au distrus tricolorul arborat la intrarea in liceul cu predare in limba romana Mihai Eminescu din Corjova, dupa care s-au retras din zona acestuia, informeaza jurnal.md. Martori oculari au relatat ca militienii au smuls drapelul, l-au rupt si l-au abandonat la intrarea in incinta liceului. Jurisdictia asupra satului Corjova este disputata de mai bine de 18 ani de autoritatile de la Chisinau si administratia separatista de la Tiraspol. în 2007, alegerile locale organizate la Corjova au esuat, deoarece fortele separatiste au blocat desfasurarea scrutinului. Pentru alegerile legislative anticipate de duminica, autoritatile electorale de la Chisinau au decis ca locuitorii satului Corjova sa voteze la sectiile din Cocieri si Ustia, pentru a preveni alte incidente. Cu toate acestea, membrii militiei transnistrene si zeci de activisti s-au adunat duminica dimineata in fata liceului.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.