Internațional

Taliban trei luni in Afganistan, sofer de taxi citeva luni la Londra

Ziarul de Vrancea
26 nov 2010 420 vizualizări
Islamisti de origine afgana care locuiesc în Marea Britanie merg periodic sa lupte în Afganistan n serviciile de informatii suspectau de mult timp ca musulmani britanici merg anual în Afganistan

Indivizi de origine afgana care locuiesc in Marea Britanie merg periodic in Afganistan, lupta impotriva trupelor internationale timp de citeva luni, dupa care revin in Marea Britanie, informeaza ziarul The Guardian. Un lider taliban din regiunea Dhani-Ghorri, situata in nordul Afganistanului, a declarat ca majoritatea timpului si-l petrece in estul Londrei, iar in Afganistan merge trei luni pe an pentru a lupta.

"Lucrez ca sofer de taxi in Londra. Cistig destul de bine. Dar acesti oameni sint prietenii mei si este datoria mea sa vin sa particip la jihad alaturi de ei", explica islamistul, care are rolul de comandant al talibanilor. "Sunt multi ca mine in Londra. Colectam bani pentru jihad in cursul anului si participam si la operatiuni daca putem", adauga islamistul, al carui frate mai mare, care a luptat tot in zona Dhani-Ghorri, locuieste si el la Londra.

Serviciile de informatii britanice suspectau de mult timp ca musulmani britanici merg anual in Afganistan si Pakistan pentru a se antrena in tabere islamiste.


SUA arunca in lupta tancuri de mare putere


Statele Unite au decis trimiterea unei unitati de tancuri de mare putere in Afganistan, pentru prima data de la initierea conflictului, anunta oficiali militari americani, in ceea ce pare a fi o schimbare a tacticilor folosite contra insurgentilor talibani, scrie Washington Post.

Trimiterea tancurilor de tip M1 Abrams, care vor fi utilizate de militarii americani in sud-vestul Afganistanului, va permite atacarea insurgentilor de la distante mai mari. Acest tip de tanc, cu greutatea de 68 de tone si propulsat de un motor similar cu cel al unui avion, este echipat cu un tun avind calibrul de 120 de milimetri, care poate distruge o cladire de la peste 1,5 kilometri distanta. "Tancurile iti ofera protectie imediata si mobilitate pentru a aborda o amenintare care este dincolo de raza de actiune a armelor automate montate pe restul vehiculelor blindate ale armatei americane", explica David Johnson, analist la Rand Corporation.

în pofida strategiei care prevede protejarea civililor afgani, statistici oferite de comandamentul ISAF (Forta Internationala de Asistenta pentru Securitate) arata ca, in ultimele doua luni, operatiunile trupelor americane din Afganistan s-au intensificat.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.