Internațional

Aderarea Romăniei si Bulgariei la Schengen, un risc prea mare pentru UE

Ziarul de Vrancea
26 nov 2010 409 vizualizări
Cotidianul francez Le Monde a enumerat retinerile Frantei, Germaniei si altor tari occidentale cu privire la indeplinirea cerintelor de securitate pe granita de est a Uniunii

Uniunea Europeana nu este pregatita sa isi asume riscul aderarii Romaniei si Bulgariei la zona Schengen, iar posibila aminare a intrarii lor in spatiul fara frontiere interne ar putea avea trei motive, comenteaza cotidianul francez Le Monde. Cancelariile occidentale sugereaza ca aceasta aderare va fi aminata pina in vara sau chiar toamna lui 2011, dupa publicarea raportului asupra progreselor in lupta contra coruptiei si reforma sistemului judiciar in Romania si Bulgaria. însa, la summit-ul NATO de la Lisabona, "seful statului francez a fost mult mai vag, aminind aceasta aderare pina la calendele grecesti", afirma blogul cotidianului francez.


O dovada: confruntarea Basescu-Sarkozy


Autoritatile romane sint convinse ca raportul va fi pozitiv, dar pozitia Frantei va fi sustinuta de mai multe tari - ca Olanda, in mod traditional sceptica fata de extinderea in Balcani, dar si de Germania, Danemarca si Finlanda. "în aceasta lumina au decriptat multi misteriosul schimb de replici, dar mai ales de gesturi, dintre seful statului francez, Nicolas Sarkozy, si omologul sau roman, Traian Basescu", apreciaza publicatia. Aminarea aderarii la zona Schengen ar putea avea trei motive: expulzarea romilor, "un factor declansator al neincrederii fata de ultimele membre ale UE", cit si coruptia si criminalitatea, dar si presupusa lor incapacitate de a asigura securitatea frontierelor externe.


De ce se teme Vestul Europei


"Impresia generala este ca marile tari din Uniune nu mai vor sa repete experienta unei aderari precoce, de aceasta data consecintele vizind imigratia ilegala, traficul de droguri, criminalitatea organizata si spalarea de bani", argumenteaza blogul. Daca Bulgaria si Romania intra in zona de libera circulatie, ele vor pazi doua frontiere "deosebit de problematice", Republica Moldova si Turcia, plus "fatada maritima", constituita de Marea Neagra si Delta Dunarii. Aceste frontiere reprezinta tot atitea porti de intrare pentru imigranti ilegali, si anume "pentru tot spatiul fost sovietic, pina in China, de partea romaneasca, (pentru) tot Orientul Mijlociu si zona afgano-pakistaneza, de partea bulgara", subliniaza blogul. Acestora li se adauga "traficul cu fiinte umane, droguri, bani murdari, arme, (elemente) nucleare", mai scrie blogul Le Monde, insistind ca este o sarcina "prea grea" pentru Bucuresti si Sofia. Sint mentionate si "suspiciunile legitime" vizind "probitatea persoanelor insarcinate cu supravegherea frontierelor, eventualei implicari a mafiilor locale, posibila protectie asigurata la cel mai inalt nivel", subliniaza blogul.

"Cum sa le explici oficialilor bulgari si romani, atit de mindri ca au invatat sa manipuleze jucariile de supraveghere si bazele europene de date - faimoasele criterii Schengen - ca, de aceasta data, Uniunea Europeana nu este pregatita sa isi asume acest risc?", conchide blogul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.