Internațional

Piesa de teatru ieftin la Budapesta

Ziarul de Vrancea
19 nov 2010 581 vizualizări
Cu mai putin de doua saptamini inaintea unei ceremonii prin care Ambasada Romăniei intentiona sa marcheze ziua de 1 Decembrie la Teatrul National din capitala Ungariei, directorul acestei institutii a fost nevoit sa anuleze angajamentul la presiunile unor politicieni si a unor personalitati publice.

"Ministerul Afacerilor Externe constata cu regret faptul ca directorul Teatrului National al Ungariei, domnul Robert Alfoldi, sub presiunea unor demonstratii anuntate de catre formatiunea politica Jobbik (formatiune nationalista radicala - n.r.), a fost nevoit sa anuleze angajamentul anterior de a pune la dispozitia Ambasadei Romaniei in Republica Ungara spatiul teatrului, pentru evenimentul care va fi organizat la 30 noiembrie 2010, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei". Reactia diplomatiei romanesti survine scandalului izbucnit in tara vecina in urma intentiei oficialilor Ambasadei de a sarbatori 1 Decembrie la Teatrul National din Budapesta. Acesti obtinusera permisiunea directorului teatrului pentru suita de ceremonii ce urma sa aiba loc pe 30 noiembrie.

Mai multi politicieni maghiari si figuri publice importante au considerat "o provocare" gestul romanilor, in conditiile in care data de 1 Decembrie coincide cu pierderea, de catre Ungaria, in favoarea Romaniei, a teritoriilor din Transilvania stapinite pina in 1918. "Sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei la Teatrul National nu poate fi interpretata decit ca o provocare", a declarat istoricul maghiar Raffay Erno, pentru Magyar Hirlap. Ulterior, autorizatia data reprezentantilor Ambasadei Romaniei de catre directorul Teatrului National pentru sarbatorirea zilei de 1 Decembrie in acest spatiu a fost retrasa. "Directorul Teatrului National ungar si-a exprimat profunda intristare pentru situatia creata, subliniind ca doar prin continuarea colaborarii, mai ales in domeniile culturii si artei, aceste situatii similare vor putea fi evitate", mai arata comunicatul MAE de la Bucuresti.

Ministerul Afacerilor Externe a cerut sprijinul autoritatilor ungare "in vederea identificarii unei locatii corespunzatoare pentru desfasurarea receptiei cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei". MAE aminteste ca Ziua Nationala a Romaniei la Budapesta a fost sustinuta prin evenimente culturale in institutiile publice de cultura de renume (in 2005, la Cinematograful Urania; in 2006, la Palatul Artelor; in 2007, la Muzeul de Arte Aplicate; in 2008, la Teatrul Thalia; in 2009, la Teatrul Central), unde "s-au bucurat de participarea unui numar foarte mare de cetateni ungari si autoritati ale statului ungar".


Ce "puneau la cale" diplomatii romani la Teatrul National


Comunicatul Ministerului Afacerilor Externe mentioneaza uzantele diplomatice conform carora Romania organizeaza, in statele cu care a stabilit relatii, sarbatorirea Zilei sale Nationale. "Acest eveniment celebreaza, in egala masura, Sarbatoarea Nationala a statului roman si bunele relatii care exista intre Romania si tara de resedinta. In acest an, ar fi urmat sa fie organizat la Teatrul National al Ungariei un concert de muzica clasica din repertoriul compozitorilor George Enescu si Bela Bartok", se arata in comunicatul MAE.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 7 ore, 42 minute, 57 secunde
In multe situatii MAE s-a dovedit prea tolerant sau chiar slab la rautatile vecinilor nostri.Bulgarii,ungurii si ucrainienii ne-au cam luat de fraieri si ne-au sicanat mereu.Nu-i diplomatic dar este citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.