Internațional

Criza din Irlanda trimite Franta in cautarea unui nou sistem monetar international

Ziarul de Vrancea
18 nov 2010 432 vizualizări
Presedintele francez si-a anuntat intentia de a finaliza reforma in timpul detinerii sefiei G20 n comentatorii economici se arata insa pesimisti ca masurile luate pentru salvarea Irlandei vor fi de folos zonei euro

Presedintele Nicolas Sarkozy a declarat ca intentioneaza sa profite de presedintia franceza a G20 pentru a duce pina la capat crearea unui "nou sistem monetar international", pentru a pune capat "harababurii" de pe pietele de schimb. "Nu mai poate sa ramina aceasta harababura monetara", a declarat presedintele francez. "Este nevoie de un nou sistem monetar international", a mai spus el intr-un interviu retransmis de trei canale de televiziune.

Franta a identificat deja, printre cele trei mari "santiere" ale G20 sub presedintia franceza, reforma sistemului monetar international. Sarkozy a confirmat ca China, actor central al dosarului, a dat acordul sau pentru organizarea in primavara a unui seminar asupra chestiunii monedelor, "pentru a incerca sa se avanseze".

La summitul G20 care s-a desfasurat saptamina trecuta la Seul, liderii tarilor membre au convenit sa se abtina de la orice "devalorizare competitiva" si de "a favoriza rata de schimb determinata mai mult de piata". Dar pina la noua ordine monetara, unul dintre polii economici ai lumii - din care face parte si Franta - trebuie sa-si rezolve problemele din propria curte.


"Harababura" in Zona Euro


Situatia Irlandei, supusa presiunilor de a accepta un ajutor financiar din partea Europei, aceasta reflecta lacunele de integrare economica din Europa. Nouriel Roubini, profesorul american de economie care a prezis in 2006 prabusirea pietei imobiliare, avertizeaza ca transferarea pierderilor bancilor in conturile publice poate duce guvernele la faliment, in timp ce Wall Street Journal considera ca adevarata problema a Zonei Euro nu e contagiunea, ci insolvabilitatea.

Cotidianul german Handelsblatt vorbeste despre "cacofonia" care domneste in aceasta zona a monedei unice, "minata de contradictia de a vrea sa faca functionala o uniune monetara neacompaniata de o uniune fiscala". Problema nu poate fi rezolvata decit daca exista "o impartire reala a sarcinii fiscale in sinul Zonei Euro, precum si norme regulatorii si bugetare care sa impiedice aceasta situatie sa se reproduca".

Ziarul spaniol El Pais vorbeste despre aceasta "schizofrenie" europeana, in conditiile in care se poate trai cu "aceasta contradictie" in afara perioadelor de criza, dar devine periculoasa cind o recesiune sau o schimbare de directie a fluxurilor de capital exacerbeaza diferentele dintre teritoriile care impart aceeasi politica monetara. Ideea este impartasita si de New York Times, care argumenteaza ca "tarile solide si tarile fragile care utilizeaza aceeasi moneda iau traiectorii diferite".


Trecerea pierderilor bancilor in conturile publice poate duce guvernele la insolvabilitate


Times subliniaza caracterul ingrijorator al situatiei actuale care, "desi prezinta diferente notabile, reaminteste straniu de ceea ce s-a intimplat in Grecia in urma cu citeva luni". Dar, avertizeaza cotidianul britanic, "pe fondul conditiilor economice care se deterioreaza, a salva Irlanda s-ar putea sa nu fie suficient de aceasta data". Nouriel Roubini afirma ca, daca Europa opteaza pentru un ajutor financiar de urgenta, este inainte de toate pentru ca Bruxelles-ul se teme de o contagiune sistemica. El spune ca UE ar putea iesi din aceasta situatie cu masuri de salvare temporare pentru Irlanda si eventual pentru Portugalia, dar aceasta abordare pune probleme pe termen lung. Roubini mai adauga ca actuala criza demonstreaza ca "a trece pierderile bancilor in conturile publice poate duce guvernele la insolvabilitate", astfel ca pentru Europa este esentiala reanalizarea procesului de restructurare folosit in prezent.

Wall Street Journal merge si mai departe, afirmind ca "adevarata problema a Zonei Euro este solvabilitatea". Cotidianul economic noteaza ca anuntarea mecanismelor europene de sustinere a avut drept scop calmarea pietelor, dar, "asa cum o dovedeste evolutia cursului bondurilor irlandeze si portugheze, acest lucru nu merge. Masurile nu trateaza problemele cheltuielilor excesive si a unei cresteri in berna, care se afla in centrul dificultatilor ridicate de datoriile din Europa".

Concluzia este dura: "A forta Irlanda sa accepte un plan de salvare nu va salva moneda" unica europeana.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.