Internațional

NATO si Rusia isi vor uni scuturile antiracheta

Ziarul de Vrancea
16 nov 2010 489 vizualizări
Anuntul a fost facut de secretarul gneral al Aliantei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen

Tarile NATO si Rusia vor lansa, in cadrul urmatoarei lor reuniuni, simbata, la Lisabona, un studiu comun asupra posibilitatii de a-si uni sistemele de aparare antiracheta, cu scopul protejarii teritoriilor lor, a anuntat ieri secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. "Ma astept ca summit-ul NATO-Rusia sa hotarasca sa lanseze un studiu comun asupra modalitatii de a crea o aparare antiracheta comuna", a declarat Anders Fogh Rasmussen pentru presa. "Acest lucru demonstreaza clar ca sistemul nostru de aparare antiracheta nu este indreptat impotriva Rusiei", a adaugat el.

Cu citeva ore inainte de a se intilni cu presedintele rus, Dmitri Medvedev, liderii celor 28 de tari NATO vor adopta, mai intii, in cadrul unei reuniuni a membrilor organizatiei, in capitala portugheza, hotarirea de principiu de a dota Alianta Nord-Atlantica cu un scut antiracheta menit sa protejeze Europa. "în mod realist, ma gindesc la o legatura intre cele doua sisteme, cel al NATO si cel al Rusiei, ceea ce ar permite un schimb de date si informatii", a subliniat Rasmussen, care a fost intrebat pina la ce punct va fi "comun" celor doi parteneri scutul NATO-Rusia. Studiul comun "ar putea sa se extinda la problemele de impartire a costurilor si interoperabilitatii intre cele doua sisteme", a subliniat, de asemenea, secretarul general al NATO.


Cum negociaza Turcia eventuala instalare a scutului pe teritoriul sau


Turcia vrea sa detina comanda sistemului antiracheta al NATO, daca acesta va fi instalat pe teritoriul sau, a declarat premierul turc, Recep Tayyip Erdogan. El a apreciat ca NATO reprezinta centrul problemei scutului antiracheta, iar acesta este un pas care trebuie facut in cadrul Aliantei. "Daca sistemul scutului antiracheta trebuie instalat pe teritoriile noastre, comanda acestuia trebuie sa fie cu siguranta in miinile noastre, altfel este imposibil sa acceptam un astfel de lucru", a declarat Erdogan la Istanbul. El a precizat ca Fortele Armate turce lucreaza la acest aspect, iar sistemul ca fi dezbatut in cursul summitului NATO care se va desfasura la Lisabona, la 19 si 20 noiembrie.

NATO si Statele Unite vor sa instaleze un sistem de interceptare a rachetelor care sa contracareze eventuale rachete cu raza scurta si medie de actiune lansate din Orientul Mijlociu, mai exact din Iran.

Erdogan declarase vineri ca Turcia nu a luat inca o hotarire cu privire la participarea sa la proiectul de scut antiracheta al NATO, menit sa vizeze Iranul, adaugind ca "sensibilitatile" sale fata de aceasta tara vecina au fost comunicate presedintelui american, Barack Obama.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.