Internațional

Romănia - escala pentru avioanele traficantilor de droguri

Ziarul de Vrancea
16 nov 2010 561 vizualizări
Grupari sud-americane cumpara avioane vechi pe care le folosesc pentru transportul substantelor interzise spre Africa, iar de aici spre Europa n cel putin un aparat a facut escala in tara noastra

Grupari sud-americane cumpara avioane vechi si le folosesc pentru transportul cocainei din America Latina spre Africa in drumul spre Europa, o aeronava care urma sa fie folosita pentru transportul drogurilor facind escala in Romania, informeaza Washington Post.

Cel putin trei carteluri au incheiat acorduri pentru aducerea drogurilor din America de Sud in vestul Africii, iar de acolo spre Europa, afirma anchetatori americani. Potrivit Washington Post, unul dintre traficanti efectua transporturi de droguri cu sase avioane, iar altul cu cinci. Dat fiind ca nu exista sisteme radar, avioanele de mari dimensiuni pot zbura nedetectate deasupra Oceanului Atlantic.

Noua ruta este inedita, din cauza distantei foarte mari si a complexitatii pilotarii avioanelor de mari dimensiuni, explica Scott Decker, profesor la Universitatea de Stat din Arizona. Distanta din Venezuela pina in vestul Africii este de cel putin 5.500 de kilometri.

Oficiul ONU pentru combaterea Drogurilor si Infractionalitatii a emis avertismente in legatura cu folosirea avioanelor in traficul de droguri transatlantic pe 2 noiembrie 2009, cind resturile unui avion Boeing 727 au fost descoperite intr-o zona desertica din Mali. Traficantii de droguri venisera cu avionul din Venezuela, il descarcasera si apoi i-au dat foc, explica anchetatorii americani. în unele cazuri au fost folosite si avioane mai mici, precum un Gulfstream II care a aterizat in Guinea-Bissau in 2008. Au fost arestati numerosi suspecti, iar cazurile sint anchetate de procurorii federali din New York pentru ca o parte a cocainei ar fi avut ca destinatie SUA.

Cartelul Valencia-Arbelaez, care avea sase aeronave folosite pe ruta Venezuela - Guineea, organizase reuniuni pentru planificarea transporturilor in Danemarca, Spania, Romania si Statele Unite. Cartelul angajase un echipaj rus pentru mutarea unui avion achizitionat de curind din R.Moldova in Romania, de unde a decolat spre Guineea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.