Internațional

In Rusia se reiau anchetele in cazurile de agresare a jurnalistilor

Ziarul de Vrancea
12 nov 2010 426 vizualizări
Presedintele Comitetului de ancheta al Parchetului General rus, Aleksandr Bastrîkin, a ordonat reluarea anchetei în cazul jurnalistului rus Mihail Beketov - ramas infirm pe viata în urma agresiuni asupra sa în 2008 -, dupa ce investigatia a fost suspendata în luna septembrie a.c., a anuntat ieri purtatorul de cuvint al Comitetului, Vladimir Markin

Noua investigatie va fi efectuata de Directia principala de ancheta a Comitetului, a precizat el, citat de Agerpres. Ancheta fusese suspendata pe motiv ca investigatiile nu au identificat persoanele implicate in atacul asupra jurnalistului.

Mihail Beketov, care conducea ziarul Himinskaia Pravda, a fost batutu crunt batut in noiembrie 2008. El a ramas fara un picior si mai multe degete si a suferit opt interventii chirurgicale. Ziaristul a publicat mai multe articole impotriva construirii unei sosele, care ar urma sa treaca prin padurea Himki de linga Moscova, un proiect inghetat de presedintele rus Dmitri Medvedev, in fata mobilizarii crescinde a opozantilor.

Mihail Beketov a fost gasit miercuri vinovat de justitia rusa pentru defaimare la adresa primarului orasului Himki (din apropierea Moscovei), Vladimir Strelcenko, pe care l-a acuzat ca ar fi "comanditarul terorii politice", si a fost condamnat la o amenda de 5.000 ruble (116 euro).


Ultima victima a agresiunilor comandate a iesit din coma


Atacurile impotriva jurnalistilor care au criticat constructia soselei prin padurea Himki nu s-au oprit la Mihail Beketov. Vinerea trecuta, ziaristul Oleg Kasin de la influentul cotidian Kommersant, care se ocupa si el de acest subiect, acoperind totodata si actiunile opozitiei, a fost bestial batut de indivizi necunoscuti. El a iesit ieri din coma artificiala in care se afla din momentul spitalizarii. "Nu i se mai dau sedative lui Oleg si s-a trezit. Este ajutat sa respire de un aparat, dar mult mai putin decit pina acum. Nu a facut nici o declaratie si nu este pregatit pentru asa ceva", adauga sotia jurnalistului, Evghenia Milova.

în virsta de 30 de ani, jurnalistul a fost batut de doi indivizi in cursul noptii de vineri spre simbata, suferind fracturi multiple si traumatisme craniene. Politia privilegiaza "ipoteza activitatii profesionale a jurnalistului si a angajamentului sau civic".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.