Internațional

Irlanda incepe sa aiba probleme financiare

Ziarul de Vrancea
12 nov 2010 513 vizualizări
Costurile de refinantare au un randament crescut de la 6 la 9 la suta in doar trei saptamini n UE este pregatita sa intervina n 48 de miliarde de euro ar fi suma pregatita de europeni pentru salvarea Irlandei

Irlanda a avertizat, ieri, ca nivelul record al costului de finantare a devenit o problema "foarte serioasa", iar Uniunea Europeana a anuntat ca este pregatita sa actioneze daca acest stat va avea nevoie de sprijin urgent. Oficialitatile europene au declarat ca monitorizeaza indeaproape evolutiile din Irlanda, dar au negat ca autoritatile de la Dublin vor sa solicite sprijin financiar, afirmatiile amintind de retorica de dinaintea ajutorului UE/FMI acordat Greciei in urma cu sase luni.

Ministrul irlandez de Finante, Brian Lenihan, a atribuit cresterea costului de finantare comentariilor oficialitatilor din Germania referitoare la un nou mecanism de sprijin financiar in zona euro care ar obliga creditorii privati ai unui stat sa contribuie la acoperirea costului salvarii acestuia de la faliment. Lenihan a adaugat ca Irlanda vrea clarificarea acestor planuri.

Germania a aratat clar ca noul mecanism nu se va aplica datoriilor existente, dar planul a tensionat pietele si a provocat temeri legate de un efect de domino in statele periferice din zona euro care, in urma cu citeva saptamini, pareau sa fi depasit cea mai dificila perioada a crizei financiare.


Incapatinare la Dublin


Guvernul irlandez, extrem de nepopular pe plan intern si sustinut de o majoritate strinsa in Parlament, incearca sa dovedeasca faptul ca Irlanda nu are nevoie de un program similar celui din Grecia pentru reducerea deficitului bugetar urias. Pietele financiare sint insa sceptice ca guvernul va obtine aprobarea bugetului pe 2011, care prevede reducerea cheltuielilor cu sase miliarde de euro. Randamentul obligatiunilor irlandeze pe termen de zece ani a crescut in numai trei saptamini de la 6% la 9%. Ieri, actiunile bancilor irlandeze au scazut puternic, dar si titlurile unor banci cu expunere mare in Irlanda, precum Royal Bank of Scotland.

Doua treimi dintre analistii intervievati de Reuters anticipeaza ca Irlanda va solicita sprijin financiar international pina la sfirsitul anului viitor. Ei estimeaza costul sustinerii Irlandei la 48 de miliarde de euro.


Liderii G20 cauta solutii de stabilizare a economiei mondiale


Liderii statelor G20 au incercat, ieri, sa ajunga la un acord privind asezarea economiei mondiale pe baze mai solide, in contextul reluarii temerilor legate de capacitatea Irlandei de a-si plati datoriile, situatie care evidentiaza impactul prelungit al crizei financiare globale. Membrii G20 intentionau sa foloseasca reuniunea de doua zile din Coreea de Sud pentru a mentine unitatea organizatiei din perioada de virf a crizei financiare, din urma cu doi ani, astfel incit sa calmeze tensiunile privind cursurile de schimb valutar, generate de dezechilibrele dintre tarile exportatoare, care dispun de lichiditati, si cele importatoare, cu datorii ridicate. Totodata, reuniunea a fost anticipata ca o sansa pentru statele bogate sa ajunga la un acord asupra modului in care pot revigora ordinea economica mondiala cu marile puteri emergente ca India sau China.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.