Internațional

Tara unde cel mai periculos loc de munca este mass-media

Ziarul de Vrancea
11 nov 2010 431 vizualizări
Politia rusa acuza un jurnalist ca si-a înscenat agresiunea

Politia din regiunea Moscova a afirmat, ieri, ca jurnalistul rus Anatoli Adamciuk, batut in noaptea de duminica spre luni, si-a inscenat agresiunea, acuzatii pe care acesta le dezminte. "Politia a stabilit (...) ca initiatorul si planificatorul atacului este reclamantul", afirma politia intr-un comunicat, precizind ca jurnalistul i-a platit cu 1.000 de ruble (23 de euro) pe doi adolescenti pentru a-l ataca. Acestia din urma ar fi marturisit.

Adamciuk, jurnalist al cotidianului local din Jukovski (suburbie a Moscovei) Jukovskie Vesti, a dezmintit aceste acuzatii. înca de marti, el afirma, pe site-ul cotidianului sau www.zhukvesti.ru, ca politistii au venit sa il interogheze la spital si il acuza ca si-a inscenat agresiunea. Adamciuk, care sufera de traumatism cranian si de comotie cerebrala, a declarat ca a refuzat sa "raspunda intrebarilor provocatoare" ale politistilor.

Adamciuk a publicat mai multe articole ce critica autoritatile locale ca au taiat o mare parte din padurea din Jukovski pentru a construi o autostrada catre aerodromul care gazduieste in fiecare an prestigiosul salon de aeronautica Maks. Initiativa a suscitat proteste vehemente din partea locuitorilor.


Jurnalistul mutilat in bataie a fost condamnat la plata unei amenzi pentru calomnie


Jurnalistul rus Mihail Beketov, un activist ecologist mutilat intr-o agresiune, a fost condamnat, ieri, la plata unei amenzi pentru calomnie la adresa primarului din orasul Himki, la periferia Moscovei. Gasit vinovat de calomnie, Beketov a fost condamnat la plata unei amenzi in valoare de 5.000 de ruble (116 euro), pe care nu o va plati, faptele fiind prescrise. Lui Beketov, batut cu salbaticie in noiembrie 2008, i-a fost amputat un picior si mai multe degete, suferind opt interventii chirurgicale. Pentru ca nu poate merge sau vorbi, a fost adus la tribunal cu ambulanta, unde a fost insotit de medici, potrivit cotidianului Kommersant. Sustinatorii jurnalistului considera ca acest atac are legatura cu activismul sau contra unui santier al unei autostrazi care urmeaza sa treaca prin padurea Himki, un proiect suspendat vara aceasta de presedintele rus, Dmitri Medvedev, dupa o mobilizare tot mai puternica. Agresorii jurnalistului nu a fost gasiti nici pina in prezent.

De mentionat ca primul avocat al lui Mihail Beketov, Stanislav Markelov, a fost ucis in centrul Moscovei, in ianuarie 2009.

Un alt jurnalist, Oleg Kasin, care acoperea subiectul privind constructia acestei autostrazi controversate pentru Kommersant, a fost agresat simbata, fiind plasat in coma artificiala. Doi agresori l-au batut violent fara sa-i fure ceva. Numerosi jurnalisti au fost agresati, raniti sau asasinati in ultimii ani in Rusia, anchetele politiei ducind foarte rar la un rezultat. Cazul cel mai cunoscut este cel a jurnalistei de opozitie Anna Politkovskaia, asasinata la Moscova in 2006. Dupa patru ani, comanditarul acestui asasinat nu a fost inca indetificat de justitie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.