Internațional

Razboiul mafiei cu mass-media

Ziarul de Vrancea
10 nov 2010 390 vizualizări
Imagini cumplite: jurnalist rus zdrobit în bataie la Moscova Victima agresiunii comise simbata in plina strada este in coma n motivul "corectiei" nu este cunoscut, dar pare a fi legat de investigatiile ziaristului

O inregistrare video care ar arata cum un reporter rus este aproape omorit in bataie la Moscova a aparut luni pe un site de stiri rus, in conditiile in care atacul a atras atentia organizatiilor internationale de aparare a drepturilor jurnalistilor, relateaza New York Times. în inregistrarea postata pe site-ul Lifenews.ru, se poate vedea cum jurnalistul cotidianului rus Kommersant, Oleg Kasin, in virsta de 30 de ani, este batut metodic cu o bara de metal timp de aproximativ 80 de secunde.

Redactorul-sef al ziarului, Mihail Mihailin, considera ca atacul, comis simbata in jurul prinzului, este legat de indatoririle profesionale ale lui Kasin, atacatorii rupindu-i degetele, ca un fel de pedeapsa pentru scrierea articolelor sale. în primele cadre ale inregistrarii, un atacator care tine in mina un obiect deschis la culoare, descris de martori ca un buchet de flori cu o bara de fier ascunsa inauntru, merge in fata lui Kasin, in timp ce reporterul se apropie de o poarta. Apoi necunoscutul se intoarce si il loveste pe jurnalist. Un al doilea atacator se apropie si incepe o ploaie de lovituri care dureaza mai mult de un minut, dupa care agresorii fug. Jurnalistul incearca sa se ridice, dar cade inapoi la pamint.

Transportat la spital, Oleg Kasin se afla in continuare ieri intr-o coma indusa. Un alt jurnalist rus, Anatoli Adamciuk, a fost batut, in noaptea de duminica spre luni, la Jukovski, la periferia Moscovei.

Cel putin 19 jurnalisti au fost omoriti in Rusia dupa anul 2000, iar cazurile lor ramin neelucidate pina in prezent, potrivit Comitetului pentru Protectia Jurnalistilor, cu sediul la New York.


Un alt jurnalist desfigurat in bataie, judecat pentru calomnie


Mihail Beketov, un alt jurnalist care a fost batut violent in urma cu doi ani, este judecat pentru presupusa calomniere a unui oficial din orasul Himki, unde o padure protejata a fost in mare parte distrusa pentru a se construi autostrada Moscova-Sankt Peteresburg. Mihail Beketov a suferit leziuni cerebrale si a ramas cu piciorul drept paralizat si fara patru degete in urma atacului care a avut loc in fata casei sale din Himki, la 13 noiembrie 2008. înaintea atacului, masina sa fusese incendiata, iar ciinele sau omorit. Beketov a afirmat atunci ca aceastea sint avertizari din partea unui oficial local pentru a-l determina sa inceteze campania impotriva distrugerii padurii. Negind aceste acuzatii, oficialul i-a intentat proces. Beketov a suferit opt operatii chirurgicale inainte de a se putea intoarce acasa, in urma cu citeva saptamini. El a aparut la tribunal in scaun cu rotile si vorbind cu dificultate.

Presedintele rus, Dmitri Medvedev, a suspendat in august constructia autostrazii Moscova-Sankt Petersburg care trece prin Himki. Aceasta decizie a fost luata in urma unei campanii lansate de activistii ecologisti, care a atras sprijin international. Padurea a fost insa distrusa in mare parte pentru a se face loc autostrazii.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.