Internațional

Colete explozive la ambasadele din Atena

Ziarul de Vrancea
3 nov 2010 577 vizualizări
Doua dintre ele au explodat singure, fara sa faca victime, iar celelalte trei au fost detonate controlat n un pachet suspect a ajuns si la biroul cancelarului Germaniei

Politia din Grecia a descoperit, ieri, cinci colete-capcana adresate ambasadelor Elvetiei, Bulgariei, Rusiei, Germaniei si statului Chile, doua dispozitive explodind fara a provoca victime. Aceasta serie de colete a aparut la numai o zi de la gasirea altor patru pachete similare, adresate presedintelui francez, Nicolas Sarkozy, si altor trei ambasade.

Un colet a explodat la ambasada Elvetiei. Potrivit Ministerului elvetian de Externe, coletul primit la reprezentanta diplomatica era pe cale sa fie examinat cind "a emanat o flacara". Pachetul-capcana depus la intrarea in ambasada continea "urme de metal". O sursa din cadrul politiei a precizat ca un barbat a fost arestat la putin timp dupa acest incident, dar informatia nu a fost confirmata oficial. Un alt colet a explodat la ambasada Rusiei, desi initial o sursa din cadrul politiei anuntase ca dispozitivul a fost detonat in mod controlat de fortele de ordine.

Celelalte trei pachete au fost neutralizate de specialistii pirotehnici avertizati de angajatii ambasadei bulgare si ruse si de firme de curierat dupa ce ambasadele chiliana si germana au refuzat sa primeasca pachetele.

Incidentele intervin dupa arestarea a doi tineri, dintre care unul suspectat ca ar face parte dintr-o miscare anarhista, acuzati ca au trimis colete-capcana presedintelui Frantei, Nicolas Sarkozy, si ambasadelor Mexicului, Olandei si Belgiei. Unul dintre pachete a explodat in sediul unei agentii de curierat, ranind usor o angajata.

Incidentele intervin intr-un context social tensionat in Grecia, cu citeva zile inainte de alegeri locale cruciale pentru Guvernul socialist aflat la putere.


Si cancelarul Germaniei a primit un "cadou"


Un pachet suspect a fost descoperit la biroul cancelarului german din Berlin. Politistii au dezamorsat pachetul cu ajutorul unui tun de apa. Coletul, de mici dimensiuni, continea un praf negru si un dispozitiv de detonare, informeaza cotidianul Tagesspiegel. Pachetul suspect ar fi sosit prin posta, in timp ce cancelarul german, Angela Merkel, se afla intr-o vizita oficiala in Belgia. Acest caz intervine dupa ce doua colete-capcana, expediate din Yemen si destinate Statelor Unite, au fost interceptate vineri pe aeroporturi din Dubai si Marea Britanie. Coletul interceptat pe aeroportul East Midlands, din centrul Angliei, tranzitase Germania.


Sfaturi de la MAE pentru cei care merg in Grecia: evitati zonele aglomerate!


MAE atentioneaza cetatenii care doresc sa calatoreasca in perioada urmatoare in Grecia sau se afla deja pe teritoriul acestui stat sa evite deplasarile in zonele aglomerate ori in care se afla sedii ale misiunilor diplomatice, in urma situatiei generate de atentatele cu colete capcana de la Atena. Ministerul de Externe precizeaza, intr-un comunicat, ca, in prezent, activitatea Sectiei consulare din cadrul Ambasadei Romaniei la Atena se desfasoara in conditii normale, fara a fi inregistrate incidente care sa puna in pericol siguranta persoanelor.

MAE recomanda cetatenilor romani sa acceseze periodic pagina de internet a MAE, rubrica Sfaturi de calatorie - Atentionari de calatorie, pentru a obtine, in timp real, informatii actualizate privind situatia de securitate din acest stat.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.