Internațional

Rusii nu mai calca in Afganistan nici in ruptul capului

Ziarul de Vrancea
2 nov 2010 440 vizualizări
Speculatii pe aceasta tema au aparut dupa o operatiune comuna a serviciilor speciale rusesti si americane contra laboratoarelor care produc heroina si morfina

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a dat asigurari ca trupele ruse nu se vor intoarce in Afganistan, infirmind astfel speculatiile aparute pe aceasta tema dupa desfasurarea unei operatiuni antidrog comune ruso-americane. "Este pur si simplu exclus. Militarii nostri nu se vor mai intoarce, nu vor mai intra in Afganistan. Este pozitia noastra ferma", a declarat Serghei Lavrov intr-o conferinta de presa comuna cu omologul sau german Guido Westerwelle, aflat in vizita la Moscova.

"Daca speculatiile pe aceasta tema au aparut dupa organizarea unei operatiuni pentru distrugerea laboratoarelor in care se produc droguri, la care au luat parte serviciile speciale ruse si americane, atunci ele nu se fac in scopuri pozitive", constituind niste provocari, a spus seful diplomatiei ruse. Ministrul a amintit ca operatiunea a avut un caracter trilateral, fiind realizata de Ministerul de interne afgan, cu colaborarea militarilor americani, in timp ce partea rusa a pus la dispozitie informatiile necesare pentru identificarea laboratoarelor in care se produceau heroina si morfina. Serghei Lavrov si-a exprimat convingerea ca acest gen de cooperare va continua, argumentind ca drogurile produse in Afganistan au devenit o adevarata amenintare la adresa securitatii mondiale.

Publicatia britanica The Guardian scria saptamina trecuta ca armata rusa s-ar putea intoarce pe frontul de lupta din Afganistan pentru prima data dupa ce Armata Rosie a fost expulzata fortat de luptatorii mujahedini sprijiniti de SUA in 1989, in conformitate cu planuri aflate pe masa de discutii a oficialilor NATO.

Interventia de noua ani a Moscovei in Afganistan a fost un dezastru geopolitic, care s-a incheiat cu o umilire militara si cu colapsul Uniunii Sovietice. Mihail Gorbaciov a dat ordinul de retragere a trupelor rusesti la inceputul anului 1987, iar ultimii soldati rusi au parasit Afganistanul in februarie 1989. Peste 13.000 de militari sovietici au pierit in luptele din Afganistan, alti 100.000 au fost raniti, unii capturati, iar alte citeva sute sint dati disparuti.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.