Internațional

Sistemul indonezian de alerta pentru tsunami nu mai functiona de o luna

Ziarul de Vrancea
29 oct 2010 491 vizualizări
El fusese dat in folosinta in 2008, dar a fost avariat in timp de operatorii neexperimentati, devenind in cele din urma inutilizabil n la putin timp s-a produs dezastrul pe care acest sistem trebuia sa-l previna

Sistemul de alerta in caz de tsunami din Indonezia nu mai functiona practic de o luna, in momentul in care tara a fost afectata luni de un val seismic, a declarat directorul Agentiei indoneziene pentru Meteorologie si Geofizica. Aceasta dezvaluire a fost facuta in contextul in care bilantul cutremurului urmat de tsunami a ajuns la cel putin 311 morti, alte 379 de persoane fiind date disparute, iar 20.000 de persoane evacuate.

Dupa catastrofa produsa de un tsunami in decembrie 2004 in Asia, in care au fost ucise 230.000 de persoane, tarile din aceasta regiune au montat sisteme de alerta in apele lor, care sa permita evacuarea populatiei inainte ca valurile seismice sa atinga coasta. Versiunea instalata in Indonezia a ajuns intr-o stare atit de proasta, incit, practic a iesit din functiune.

Sistemul, care utilizeaza geamanduri pentru detectarea electronica a schimbarilor bruste ale nivelului apei, a functionat cind a fost finalizat, in 2008. Dar, incepind din 2009, exercitiile au evidentiat probleme. De luna trecuta, sistemul nu mai functioneaza, din cauza operatorilor neexperimentati. "Nu avem expertiza sa monitorizam geamandurile ca acestea sa functioneze cum trebuie", a declarat seful Agentiei seismice indoneziene. Astfel, nici o sirena nu a dat alarma, dupa cutremurul cu magnitudinea de 7,7 de luni.

Nu este clar daca sirenele ar fi schimbat situatia, avind in vedere ca insulele cele mai afectate, in vestul Indoneziei, au fost atit de aproape de epicentrul cutremurului, incit valurile de tsunami pe care acesta le-a produs ar fi atins uscatul in citeva minute. Supravietuitorii au declarat ca nu au avut "aproape nici o avertizare" ca valul cu inaltimea de trei metri se indrepta in directia lor, in pofida instalarii retelei sofisticate de alarma cu geamanduri.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.