Internațional

Cum primesc medicamentele puteri magice

Ziarul de Vrancea
29 oct 2010 596 vizualizări
Seful Institutului de Cercetari Farmacologice Mario Negri din Milano sustine ca prezentarea stiintifica a unor studii clinice controlate este transformata in articole care exagereaza unele efecte pozitive si le trec cu vederea pe cele negative

Companiile farmaceutice rescriu articolele stiintifice pentru a exagera virtutile unui medicament si a-i ascunde prejudiciile colaterale. Adesea, pe baza acestor "falsuri" isi elaboreaza medicii retetele, informeaza revista italiana L\'Espresso, preluata de Agerpres. Potrivit unui documentar pe aceasta tema semnat de Silvio Garattini, directorul Institutului de Cercetari Farmacologice Mario Negri din Milano, articolele stiintifice care prezinta studii clinice controlate privind noi medicamente reprezinta baza pentru redactarea unor articole mai populare, ce influenteaza retetele prescrise de medici care rar citesc articolele originale.

Industriile farmaceutice profita de aceasta oportunitate pentru a face articolele cit mai favorabile noului medicament, ele fiind revizuite sau chiar rescrise in intregime de experti care ramin anonimi. Este vorba de asa-numitii "autori fantoma" ("ghost writers").

Adesea nu este vorba de a modifica rezultatele, ci de a le prezenta in mod atragator, subliniind rezultatele minore si minimalizind eventuala prezenta de efecte toxice. Acest mod de a actiona este evident neetic si nu priveste numai industriile interesate, ci si cercetatorii clinici care accepta sa semneze lucrari stiintifice scrise de altii.

Un studiu publicat in "Plos Medicine" analizeaza documentele puse la dispozitie de justitia federala din SUA care privesc in special articole scrise pentru a comenta efectele favorabile ale terapiei hormonale la menopauza de catre o firma specializata in scrierea de articole stiintifice cu plata. "Ghost writers" au incercat sa minimalizeze riscul de tumora la sin datorat folosirii terapiei hormonale, amplificind beneficiile cardiovasculare si prevenirea dementei senile, a maladiei Parkinson si chiar a ridurilor, evident fara nici o baza stiintifica.

Toate acestea nu pot decit sa dauneze oportunitatii terapiilor, servind, in schimb, la umflarea retetelor si profiturilor. Este important ca medicii sa fie critici in citirea documentatiei pe care o primesc, controlind datele pe cat posibil in lucrari originale, conchide revista L\'Espesso.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.