Internațional

Gorbaciov avertizeaza din nou NATO ca victoria în Afganistan este imposibila

Ziarul de Vrancea
28 oct 2010 598 vizualizări
Fostul presedinte sovietic a invinovatit SUA pentru sprijinirea rebelilor in anii ocupatiei trupelor URSS si a avertizat ca suplimentarea efectivelor nu este o solutie

Fostul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a avertizat NATO ca victoria in Afganistan este imposibila, adaugind ca Statele Unite nu au alta optiune decit retragerea trupelor din aceasta tara, daca vor sa evite un "alt Vietnam". "Victoria este imposibila in Afganistan. (Presedintele american, Barack) Obama are dreptate sa retraga trupele. Nu conteaza cit de dificil va fi" acest lucru, a declarat, la Moscova, fostul lider sovietic, cel care a retras trupele sovietice din Afganistan, in urma cu 20 de ani, dupa un razboi de zece ani.

El a declarat ca inainte ca fosta Uniune Sovietica sa se retraga din Afganistan s-a incheiat un acord cu Iranul, India, Pakistanul si Statele Unite. "Noi am sperat ca America sa respecte acordul la care ajunsesem, potrivit caruia Afganistanul urma sa fie o tara democratica, neutra, sa aiba bune relatii cu vecinii sai, cu Statele Unite si URSS", a declarat Gorbaciov. "Americanii au promis mereu ca vor sustine acest lucru, dar, in paralel, antrenau militanti - aceiasi care terorizeaza astazi Afganistanul si tot mai mult si Pakistanul", a adaugat el.

Din aceasta cauza, pentru Statele Unite va fi mai dificil sa iasa din aceasta situatie, a apreciat el. "Care este alternativa? Un alt Vietnam? Suplimentarea trupelor cu o jumatate de milion (de soldati)? Nu va merge", a subliniat Gorbaciov. Cel mai bun lucru pe care NATO poate spera sa il realizeze, in opinia sa, este sa ajute la reconstruirea tarii dupa razboi.


Unitati militare britanice acuzate de majoritatea atacurilor care au vizat civili afgani


Trei unitati militare britanice ar putea fi vizate de anchete pe baza unor informatii privind atacarea unor civili afgani, informeaza ziarul The Guardian. Documente oficiale obtinute in baza legii privind accesul la informatii arata ca doua treimi dintre victimele civile provocate de britanici au fost cauzate de militari din cele trei unitati. Potrivit documentelor referitoare la 21 de incidente, unitatea "Coldstream Guards" a impuscat patru civili la Kabul intr-un interval de trei saptamini, comandourile Marinei Regale au omorit sau ranit civili de opt ori in sase luni, iar unitatea "Rifles" a fost implicata in trei incidente anul trecut. Printre victimele civile se numara copii, precum si un barbat cu probleme psihice.

Informatiile despre atacuri nu au fost difuzate la vremea respectiva, fiind dezvaluite odata cu documentele prezentate de site-ul WikiLeaks in vara.


*


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.