Internațional

Naveta Discovery, la ultimul zbor

Ziarul de Vrancea
27 oct 2010 512 vizualizări
Cea mai veche naveta din flota spatiala a Statelor Unite va fi lansata pentru ultima oara în spatiu, pe 1 noiembrie n va fi al 40-lea zbor al ei

Naveta spatiala americana Discovery, avind la bord sase astronauti, va fi lansata pentru ultima oara in spatiu, pe 1 noiembrie, catre Statia Spatiala Internationala (ISS). Aceasta decizie a fost luata in urma unei reuniuni a specialistilor americani de la Centrul spatial Kennedy, care au dorit sa afle daca naveta si echipajul ei sint pregatiti pentru o lansare din Florida, in dupa-amiaza zilei de 1 noiembrie. "Sintem cu siguranta pregatiti pentru aceasta lansare", a declarat directorul misiunii, Mike Leinbach. Acesta va fi cel de-al patrulea si, totodata, ultimul zbor din acest an al navetei Discovery, cel mai vechi dintre vehiculele din flota spatiala americana, care are la activ 39 de misiuni spatiale.

O alta lansare catre ISS este prevazuta pentru sfirsitul lunii februarie 2011, fiind vorba de ultima lansare a unei navete americane inainte de retragerea din circulatie a acestora, la 30 de ani de la primul zbor al lor.

Cei sase astronauti de pe Discovery - printre care se afla si o femeie - trebuie sa livreze in cadrul acestei misiuni de 11 zile modulul multifunctional Leonardo, adaptat pentru a putea fi atasat permanent de ISS, cu scopul de a oferi un volum suplimentar de stocare. Modulul va permite efectuarea unor experimente stiintifice la bordul ISS, in domeniul fizicii fluidelor, stiintei materialelor, biologiei si al biotehnologiei. Totodata, Discovery il va transporta la bordul ISS si pe Robonaut 2, primul robot umanoid care va ajunge in spatiu si care va ocupa un loc permanent la bordul avanpostului orbital.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.