Internațional

Inca un tsunami loveste Indonezia

Ziarul de Vrancea
27 oct 2010 900 vizualizări
Valul care a atins in unele locuri trei metri inaltime a maturat mai multe insule izolate din vestul tarii n sute de oameni au fost declarati disparuti

Peste o suta de persoane au murit si peste 500 erau date disparute aseara, dupa cutremurul puternic urmat de un tsunami care a afectat luni insulele izolate ale Indoneziei. "Ultimul bilant provenind de la centrul de criza arata ca 108 persoane au fost ucise si alte 502 au fost declarate disparute", a afirmat pentru MetroTV Hendri Dori Satoko, deputat din insulele Mentawai. Cutremurul, a carui magnitudine a fost initial estimata la 7,5, s-a produs luni in regiunea Kepulauan Mentawai, la ora locala 21.42 (17.42, ora Romaniei), la o adincime de 14,2 kilometri, a anuntat Observatorul Geologic american, USGS. Autoritatile au declansat initial o avertizare de tsunami, care a fost anulata in scurt timp. însa Centrul pentru alerte de tsunami din Pacific a anuntat ca "un val destul de mare a fost provocat de seism". "Tsunamiul a avut o inaltime de 0,461 metri", a precizat un reprezentant al agentiei seismice indoneziene. însa, potrivit unor alti oficiali, tsunamiul a avut o inaltime de trei metri in unele insule. Valul a provocat, printre altele, distrugerea unui pod, iar in unele localitati 80% din locuinte au fost distruse.


Dupa tsunami, eruptie vulcanica


Vulcanul Merapi, situat pe insula indoneziana Java, a inceput sa erupa ieri, evacuind de trei ori fum si cenusa vulcanica. Autoritatile au ordonat relocarea a aproximativ 19.000 de locuitori din imprejurimi. Autoritatile sint in stare de alerta maxima din cauza vulcanului Merapi, situat la o altitudine de 2.914 metri. Vulcanul este cel mai activ din Indonezia, avind eruptii o data la patru ani. Ultima dintre acestea a avut loc in iunie 2006, cind au murit doua persoane. Eruptia s-a produs dupa cutremurul din 27 mai 2006, cu magnitudinea de 6,3 grade pe scara Richter soldat cu 5.800 de morti. Eruptia cea mai grava a avut loc in 1930, cind 1.300 de persoane au murit. Peste 60 de persoane au murit in 1994 din cauza unor nori vulcanici toxici.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.