Internațional

Bani cu sacul trimisi de Iran in Afganistan

Ziarul de Vrancea
26 oct 2010 554 vizualizări
Presedintele afgan a recunoscut ca primeste "saci de bani" de la Iran, dar sustine ca e vorba de ajutoare oficiale

Presedintele afgan Hamid Karzai a recunoscut ieri ca seful administratiei sale primeste "saci de bani" din partea Iranului, dar a sustinut ca este vorba de ajutoare oficiale si transparente. Declaratiile sale vin dupa ce cotidianul american New York Times a afirmat ca, prin aceste plati, Teheranul incearca sa-si sporeasca influenta in regiune.

"Guvernul iranian ne ajuta o data sau de doua ori pe ani, oferindu-ne 500.000, 600.000 sau 700.000 de euro de fiecare data", a spus Karzai. "Este vorba de un ajutor oficial. Umar Daudzai (seful de cabinet al presedintiei, n.r.) primeste banii guvernului iranian in conformitate cu ordinele mele", a adaugat el. "Totul este transparent. Si, da, banii sosesc in saci", a recunoscut presedintele afgan.

Cotidianul mentionat a relatat ca seful cabinetului Karzai a primit milioane de dolari, pe care i-a varsat ulterior intr-un cont secret destinat platii deputatilor, sefilor de trib si chiar a oficialilor talibani, pentru a-si asigura loialitatea acestora. Insa Iranul s-ar folosi de influenta sa pentru a semana discordie intre afgani si aliatii lor americani si din NATO, adauga cotidianul, citind oficiali afgani si occidentali de la Kabul.

Ambasada Iranului la Kabul a calificat drept "insultatoare si ridicole" acuzatiile formulate de New York Times. "Aceste speculatii fara fundament vin din partea presei occidentale, care cauta sa semene confuzie in rindul opiniei publice si sa intunece legaturile puternice dintre Guvernele si popoarele republicilor islamice Afganistan si Iran", se arata in raspunsul ambasadei.

Karzai si Daudzai au refuzat sa raspunda la intrebarile in scris adresate de cotidianul american cu privire la relatiile lor cu Iranul, a precizat New York Times, adaugind ca un asistent al lui Daudzai a calificat aceste acuzatii ca "lipsite de interes".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.