Internațional

Dezvaluirile WikiLeaks inca nu au avut ecou oficial

Ziarul de Vrancea
26 oct 2010 479 vizualizări
Se cere o ancheta privind "crime impotriva umanitatii" comise in Irak

Consiliul de Cooperare al Golfului i-a cerut ieri Washingtonului sa initieze o ancheta privind eventuale "crime impotriva umanitatii" comise in Irak, drept urmare a documentelor secrete americane postate recent pe WikiLeaks. Dezvaluirile se refera la cazuri de violenta, tortura, viol si chiar de crima comise de catre politisti si militari irakieni asupra detinutilor, dar in parte si a civililor, fata de care armata americana a ales sa pastreze tacerea. Documentele secrete publicate evidentiaza, totodata, "numeroase cazuri de crime de razboi care ar fi fost comise de fortele americane, intre care uciderea deliberata a unor persoane care incercau sa se predea", conform WikiLeaks.

Aproximativ 400.000 de documente secrete referitoare la conflictul din Irak si datand din perioada ianuarie 2004 - decembrie 2009 au fost postate recent pe internet. Potrivit sursei, cel putin 109.000 persoane, din care 63% erau civili, au fost ucise in Irak, dupa invazia americana, in martie 2003 si pina la sfirsitul anului 2009.

Fondatorul site-ului WikiLeaks, Julian Assange, a afirmat, duminica, la un canal al televiziunii israeliene ca el a luat "din precautie masuri de securitate suplimentare" in urma difuzarii acestor documente confidentiale. "Nu ma tem pentru viata mea, dar am fost nevoiti sa luam din precautie masuri de securitate suplimentare", a declarat Julian Assange. Interviul a avut loc "intr-un centru cultural musulman situat in inima Londrei". Televiziunea a indicat de asemenea ca Julian Assange era insotit de garzi de corp.

In cele 400.000 de rapoarte de incidente, scrise din ianuarie 2004 pina la sfirsitul lui 2009, soldatii americani relateaza mai ales numeroase cazuri de tortura comise de fortele irakiene, precum si "peste 300 de cazuri de tortura comise de fortele coalitiei", potrivit lui Julian Assange. Potrivit acestor documente, aproape doua treimi din cele 109.000 de persoane ucise in violentele din Irak in aceasta perioada sint civili, iar dintre acestie 15.000 de cazuri nu au fost niciodata dezvaluite. Fortele americane au ucis intre sase si sapte sute de civili la posturile de control stabilite de-a lungul Irakului sau in tiruri vizind din eroare civili, potrivit acestor documente.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.