Internațional

Adevarul despre razboiul din Irak: crime, tortura si abuzuri contra civililor

Ziarul de Vrancea
25 oct 2010 756 vizualizări
Documente publicate de WikiLeaks in ceea ce pare a fi cea mai mare scurgere de informatii militare secrete din istorie arata iadul dezlantuit in tara lui Saddam Hussein dupa invazia din 2003

Coalitia internationala a torturat prizonieri irakieni si a ignorat abuzurile comise de fortele irakiene, a dezvaluit site-ul WikiLeaks, care a publicat aproape 400.000 de documente secrete ale armatei americane despre razboiul din Irak. Cele 391.831 de documente au fost prezentate drept "cea mai mare scurgere de informatii militare secrete din istorie".

Documentele pun in evidenta "numeroase cazuri de crime de razboi care par evidente din partea fortelor americane, precum si uciderea deliberata a persoanelor care incercau sa se predea", acuza site-ul intr-un comunicat. WikiLeaks evoca, de asemenea, comportamentul sodatilor americani care "arunca in aer cladiri intregi pentru ca o persoana inarmata se afla pe acoperis".

Documentele dezvaluie "peste 300 de cazuri de tortura si violente comise de fortele coalitiei asupra prizonierilor", adauga WikiLeaks, care a numarat peste 1.000 de abuzuri comise de fortele irakiene. "Vorbim de cinci ori mai multi morti in Irak, o adevarata baie de singe in comparatie cu Afganistanul", a declarat pentru CNN fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, considerind ca "mesajul acestor dosare este puternic si poate face mai usor de inteles situatia din Afganistan".

AFP a consultat o parte din documente la Londra, inainte de difuzarea lor pe Internet. O mare parte din texte nu contin nume care ar putea pune in pericol persoane, a explicat WikiLeaks.


Sute de civili ucisi la barajele instituite de aliati


Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, refuzind sa intre in detaliile acestor dezvaluiri, a condamnat scurgerea de informatii care ar putea pune in pericol "viata soldatilor si civililor din Statele Unite si a aliatilor lor". înainte de a le posta pe Internet, WikiLeaks a transmis documentele sale mai multor publicatii internationale, cum ar fi New York Times, Guardian, Der Spiegel si postul de televiziune Al-Jazeera, primul care a dezvaluit continutul acestora.

Potrivit postului de televiziune din Qatar, armata americana a "acoperit" cazuri de torturare a detinutilor de catre autoritatile din Irak, unde sute de civili au fost ucisi la barajele instituite de aliati. Potrivit documentelor, "autoritatile americane nu au anchetat sutele de cazuri de violente, tortura, violuri si chiar crime comise de politistii si militarii irakieni", scrie Guardian.


Cu 50% mai multe victime decit spun cifrele oficiale


Potrivit comunicatului WikiLeaks, documentele secrete acopera perioada 1 ianuarie 2004 - 31 decembrie 2009, dupa invazia americana din martie 2003, care a condus la inlaturarea regimului lui Saddam Hussein. Documentele dezvaluie ca acest conflict a provocat moartea a 109.032 de persoane in Irak, potrivit comunicatului, care precizeaza ca peste 60 la suta sint civili, respectiv 66.081 de persoane. Din acest total, 15.000 de decese ale civililor nu au fost dezvaluite, potrivit WikiLeaks.

Aceste date arata "ca fortele americane dispun de un bilant al mortilor si ranitilor irakieni chiar daca neaga acest lucru public", a dezvaluit Al-Jazeera. Un bilant american publicat oficial la sfirsitul lui iulie mentiona aproximativ 77.000 de morti in rindul civililor si militarilor irakieni in perioada 2004 - august 2008.

Potrivit Al-Jazeera, documentele subliniaza si legaturile dintre premierul irakian Nuri al-Maliki si "escadroanele mortii" care generau teroare la inceputul conflictului. Alte documente "dezvaluie noi cazuri care implica (fosta companie de securitate americana privata) Blackwater in tiruri de arma impotriva civililor", fara ca vreo acuzatie sa fie formulata impotriva ei.

în privinta Iranului, Al-Jazeera vorbeste de documente "ce detaliaza razboiul secret dintre Iran si Irak, evocind rolul Gardienilor Revolutiei in calitate de presupus furnizor de arme al insurgentilor siiti".


Vicepremierul britanic indeamna subti Washington-ul sa raspunda acuzatiilor


Acuzatiile de abuzuri in timpul razboiului din Irak continute de cele 400.000 de documente confidentiale publicate de site-ul WikiLeaks.org sint "extraordinar de serioase", a declarat vicepremierul britanic, Nick Clegg. "Putem sa ne plingem cu privire la modul in care au avut loc aceste scurgeri (de informatii), dar eu cred ca natura acuzatiilor facute este extraordinar de serioasa", a declarat Clegg. "Citirea lor este rascolitoare, iar acestea sint foarte grave. Cred ca administratia americana va vrea sa ofere un raspuns. Nu este treaba noastra sa le spunem cum s-o faca", a adaugat vicepremierul liberal-democrat, cunoscut pentru opozitia sa fata de angajarea Londrei in razboiul din Irak, pe care a calificat-o, deja, ca "ilega


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.