Internațional

Plan de austeritate fara precedent

Ziarul de Vrancea
25 oct 2010 516 vizualizări
Pusi de Guvern sa stringa curelele, britanicii protesteaza in strada In Marea Britanie vor disparea sute de mii de posturi bugetare, iar virsta de pensionare va creste n autoritatile motiveaza masurile dure prin evitarea unei crize similare celei din Grecia

Mii de persoane au iesit in strada in Marea Britanie pentru a protesta fata de reducerile bugetare masive care vor lasa fara locuri de munca circa o jumatate de milion de oameni. Guvernul britanic a facut cunoscute planurile sale de reducere a cheltuielilor bugetare cu 19% in urmatorii patru ani si de crestere a virstei de pensionare, in incercarea de a acoperi deficitul bugetar de 155 miliarde de lire sterline (243 miliarde de euro).

Sindicatele britanice se opun puternic reducerii de cheltuieli, cea mai radicala actiune de acest fel din finantele publice din ultimele decenii. în cursul unui miting de protest ce a avut loc simbata la Londra, seful sindicatului RMT (National Union of Rail, Maritime and Transport Workers), Robert Crow, a facut apel la sindicate sa se alature actiunilor de protest fata de planul guvernamental de austeritate.

Circa 20.000 de persoane din Scotia au protestat simbata in centrul orasului Edinburgh, scandind sloganuri impotriva guvernului conservator al lui David Cameron. Ministrul scotian al justitiei, Kenny MacAskill, lideri sindicali si persoanalitati publice au luat parte la manifestatie. Actiuni de protest au avut loc si in Cardiff, Belfast, Cambridge, Sheffield, Norwich si in alte orase din regat. în cursul unui mars in Bristol, doi protestatari au fost retinuti si doi politisti au fost raniti in confruntarile cu protestatarii.


Avertisment de la un laureat al Nobelului pentru Economie


Guvernul britanic risca sa impiedice relansarea economica si sa declanseze o criza a datoriilor similara cu cea a Greciei, prin reducerile puternice ale cheltuielilor publice pe care le pregateste, avertizeaza Christopher Pissarides, laureat al premiului Nobel pentru economie. "Somajul este ridicat, iar locurile de munca neocupate sint putine. Daca masurile prezentate de cancelar vor fi adoptate, situatia ar putea deveni mult mai rea", a declarat Pissarides. Economistul arata ca ministrul Finantelor de la Londra, George Osborne, ar fi putut propune un program clar de reducere a deficitului bugetar pentru urmatorii cinci ani, aminind o buna parte a taierilor pina cind situatia economica va deveni mai putin fragila. Insa Osborne sustine ca economiile de 81 miliarde lire sterline sint necesare tocmai pentru a evita o criza de genul celei din Grecia, unde increderea investitorilor s-a prabusit, iar costurile de imprumut ale statului au crescut abrupt. Premierul David Cameron arata, la rindul sau, ca tara ar putea fi "ruinata" economic daca nu reduce deficitul bugetar record pe timp de pace, de aproape 11% din PIB.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.