Internațional

O singura analiza pentru depistarea a 11 tipuri de cancer

Ziarul de Vrancea
22 oct 2010 543 vizualizări
Doi romăni se numara printre cei care au descoperit un element biologic comun in tumorile canceroase n totusi, pina la obtinerea unui medicament vor mai trece citiva ani

Un marker biologic calificat drept "foarte promitator" a fost descoperit in cazul a 11 tipuri de cancer, de o echipa de cercetatori din care fac parte si romani, acesta fiind un pas inainte in diagnosticarea mai rapida a maladiei si in punerea la punct a unui medicament universal. Descoperirea a fost facuta de o echipa de cercetatori de la l\'Institut national de la santé et de la recherche médicale (INSERM), din Franta, coordonata de Nicolae Ghinea, in colaborare cu echipa de specialisti a lui Aurelian Radu, de la scoala de medicina Mount-Sinai din New York.

Nicolae Ghinea, doctor in biologie si director de cercetari la INSERM, care lucreaza la acest subiect de aproape zece ani, spune, totusi, ca mai este mult de lucru pina se va obtine un medicament universal pentru tratarea cancerului.

Astfel, ar trebui sa se largeasca aria de studiu asupra celorlalte tipuri de cancer, sa se confirme detectarea receptorului descoperit prin intermediul altor proceduri, precum imagistica prin rezonanta magnetica (RMN), tomografia prin emisii de pozitroni sau imagistica prin ultrasunete, sa se efectueze studii preclinice (pe animale) pentru perfectionarea procedurilor si a eventualilor agenti terapeutici.


Surpriza pentru cercetatori


Markerii tumorali - hormoni, proteine, enzime - pot semnala prezenta cancerului, asa cum este cazul antigenului specific prostatic (PSA) pentru cancerul la prostata sau a gonadotropinei corionice umane (hCG) pentru cancerul la testicule. Noua molecula descoperita este o proteina receptor al FSH (hormon foliculostilunat), sintetizata in hipofiza si care se gaseste in organele reproducatoare umane - ovare si testicule. în cazul femeilor, aceasta molecula stimuleaza mai ales productia de estrogeni, iar in cazul barbatilor, pe cea de spermatozoizi.

Initial, echipa de la Centre Mondor de cercetari biomedicale din Créteil, in apropiere de Paris, a dorit sa confirme ipoteza potrivit careia FSH poate aparea in tumorile cancerului la prostata. Dupa ce ipoteza a fost confirmata, "am vrut sa verific daca ea nu aparea si in cazul altor cancere, precum cel mamar sau pulmonar", a spus Nicolae Ghinea. Si, "surpriza totala, era vorba despre acelasi marker", a spus el.


"De-abia acum incepe totul"


Echipa sa - jumatate fiind formata din anatomo-patologi - a studiat apoi biopsiile efectuate unui numar de 1.336 de pacienti, reprezentind 11 tipuri de cancere: la prostata, mamar, la colon, pancreas, vezica urinara, rinichi, plamini, ficat, stomac, testicule, ovare. Din cauza lipsei de fonduri, echipa a fost nevoita sa se opreasca cu cercetarile in acest punct, potrivit lui Ghinea, dar lista maladiilor ar trebui sa se largeasca, chiar daca tipurile de cancer studiate deja reprezinta "70% dintre cazurile de cancer si 90% dintre decesele" provocate de aceasta boala.

"Acum de-abia incepe totul", a spus Ghinea.

în asteptarea largirii ariei de cercetare, care ar trebui sa dureze mai multi ani, "se poate imagina un tratament universal pentru un marker universal" sau cel putin se pot incepe studiile pentru punerea la punct a terapiei.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.