Internațional

Fortele ruse din Transnistria, sprijin moral pentru liderii de la Tiraspol

Ziarul de Vrancea
22 oct 2010 514 vizualizări
Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a declarat ieri ca prezenta fortelor ruse în Transnistria alimenteaza separatismul, constituind un sprijin moral, politic si material pentru liderii de la Tiraspol.

"Experienta Republicii Moldova demonstreaza ca o prezenta militara ilegala straina nu este doar o sursa de pericol la adresa statului gazda, dar si de alimentare a separatismului, dat fiind faptul ca liderii separatisti de la Tiraspol vad in prezenta trupelor ruse dislocate in regiune un suport moral, politic si material al actiunilor lor", a declarat presedintele moldovean interimar, cu ocazia implinirii a 16 ani de la semnarea Acordului moldo-rus cu privire la statutul juridic, modul si termenul de retragere a trupelor ruse dislocate temporar pe teritoriul Republicii Moldova. Ghimpu si-a exprimat nemultumirea ca acest acord prevedea retragerea militarilor rusi in termen de trei ani, lucru care nu s-a intimplat insa nici pina azi.


O piata din capitala Italiei va purta numele Maricicai Hahaianu


O piata din Roma va fi redenumita dupa numele romancei ucise recent in capitala Italiei. Piata care va purta numele Maricicai Hahaianu se afla chiar in apropierea statiei de metrou unde s-a petrecut incidentul care a dus la decesul acesteia. Exista insa temeri ca italienii vor avea dificultati in a pronunta numele. Reamintim ca, pe 12 octombrie, Maricica Hahaianu (32 de ani), asistenta medicala, a fost adusa in coma la spital dupa ce un italian de 20 de ani a lovit-o, in plina zi, intr-o statie de metrou. Femeia a cazut, lovindu-se cu capul de pardoseala. Ea a fost declarata, oficial, decedata, vinerea trecuta, dupa ce s-a zbatut timp de o saptamina intre viata si moarte.


Greva de la rafinariile franceze blocheaza un sfert din benzinarii


Peste un sfert din benzinariile de pe teritoriul Frantei nu mai sint aprovizionate cu carburant, iar o parte dintre ele primesc combustibil doar partial, a anuntat ieri ministrul de Interne, Brice Hortefeux. Cele 12 rafinarii din tara sint paralizate si mai multe depozite de carburant sint blocate, deseori temporar, in actiuni care au devenit principalul mijloc de presiune in cadrul contestarii reformei care prevede cresterea virstei minime de pensionare de la 60 la 62 de ani. "Dintre cele 219 depozite de carburant, 14 sint inca in greva. Problema reala este modul in care se asigura distributia in benzinarii", a explicat ministrul pentru postul de radio Europe 1. "Exista rezerve de carburant pentru mai multe saptamini in depozite", a dat asigurari Brice Hortefeux, exluzind orice risc de penurie pe termen scurt. Ministrul a confirmat ca fortele de ordine vor continua sa deblocheze depozitele ocupate, asa cum a cerut presedintele Nicolas Sarkozy.


Rusia plateste pentru interdictiile de organizare a paradelor gay


Interdictiile de organizare a paradelor gay impuse de autoritatile ruse unui militant rus pentru drepturile homosexualilor sint o discriminare si o atingere adusa dreptului la adunare, a apreciat ieri Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO). Instanta europeana de la Strasbourg a dat astfel castig de cauza plingerii lui Nikolai Alekseev, care a facut parte in 2006, 2007 si 2008 din organizatorii marsurilor prin care doreau sa atraga atentia opiniei publice asupra discriminarii fata de homosexualii din Rusia. Dupa interzicerea acestor parade, Alekseev s-a plins la CEDO ca este victima a unei discriminari fondate pe orientarea sexuala. Prin decizia de ieri, CEDO obliga statul rus la plata unei daune morale de 12.000 de euro lui Nikolai Alekseev. Fostul primar al Moscovei, Iuri Lujkov, a motivat refuzurile sale prin necesitatea protejarii ordinii publice, a sanatatii morale si a drepturilor si libertatilor celorlalti.


Daca ploua, apare un nou val de poluare in Ungaria


Riurile din zona poluata cu noroi rosu in vestul Ungariei se confrunta cu amenintarea unei noi poluari, din cauza ploilor abundente din regiune, nivelul pH-ului unuia dintre afluentii Dunarii atingind ieri 9,5. Expertii sint ingrijorati ca Dunarea, al doilea fluviu ca lungime din Europa, va fi din nou amenintata cu poluarea, din cauza ca ploile din ultimele zile pot duce in afluentii fluviului noroiul rosu, care este prezent, in continuare, in zona din jurul rezervorului care a cedat. în pofida faptului ca eforturile de combatere a efectelor caustice ale noroiului rosu asupra riului Marcal, prin colmatarea cu gips, au fost eficiente, in privinta aducerii pH-ului la niveluri sigure, masuratorile indica faptul ca acest nivel a crescut, de atunci si pina in prezent, la 9,5 si ar putea creste in continuare. La 4 octombrie, un rezervor al uzinei de bauxita si aluminiu din Ajka, la 160 de kilometri de Budapesta, a cedat, inundind sapte sate invecinate si provocind o catastrofa ecologica. De asemenea, accidentul s-a soldat cu noua morti si 150 de raniti.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.