Internațional

Transnistrenii sar in sus dupa ce Medvedev a pomenit de Romănia

Ziarul de Vrancea
21 oct 2010 496 vizualizări
Afirmatia presedintelui rus privind rolul tarii noastre în dosarul transnistrean este considerata stranie

Afirmatia presedintelui rus, Dmitri Medvedev, potrivit careia succesul negocierilor pentru solutionarea conflictului transnistrean depinde de pozitia R. Moldova si Transnistriei, dar si a Romaniei si UE, este considerata "stranie" de un analist transnistrean. în opinia lui Ilia Galinski, director al Institutului de Analiza Strategica si Prognoza din cadrul Universitatii din Transnistria, presedintele Rusiei "nu stie, pur si simplu, care este situatia". "Cum poate fi refuzat statutul de stat garant Ucrainei, mai ales in contextul intensificarii activitatii acesteia in cadrul procesului?", a continuat el.

Politologul considera foarte stranii declaratiile liderului de la Kremlin, apreciind ca acestea supraevalueaza "aparitia Romaniei intre actorii internationali de care depinde succesul" solutionarii conflictului transnistrean. El argumenteaza, in continuare, ca "toti specialistii cunosc faptele participarii Romaniei in conflict, de partea Republicii Moldova", subliniind ca nu constituie un secret "cui va tine Romania partea in solutionarea problemei si ce va insemna acest lucru in contextul pastrarii statalitatii transnistrene".

"Aceasta, desigur, daca presedintele Medvedev nu a avut in vedere crearea unui nou stat prin unirea Romaniei cu Republica Moldova, fara Transnistria, si legitimarea Transnistriei ca stat independent, ca solutie a conflictului transnistrean", a apreciat Galinski.

"Daca aceasta ciudatenie reprezinta pozitia oficiala a statului rus in solutionarea conflictului transnistrean, atunci aceasta este o dovada a faptului ca in Rusia incepe o noua «perestroika» in domeniul politicii externe si ca dorinta de a placea Occidentului si asa-numitele valori liberale, general-umane, sint mai importante decit toate argumentele intereselor nationale rusesti", a conchis Galinski.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.