Internațional

Disputa religioasa pe un serial de desene animate

Ziarul de Vrancea
20 oct 2010 1334 vizualizări
Vaticanul: Homer Simpson este catolic

Membrii familiei Simpson se roaga inainte de fiecare masa si, "in felul lor, cred in lumea de dincolo" - sint principalele argumente. Producatorul serialului contrazice articolul aparut in publicatia oficiala a Sfintului Scaun, afirmind ca personalul creat de el n-ar putea sa se abtina vinerea sa nu manince carne.


Homer Simpson, personajul animat pasionat de bere si de gogosi, si fiul sau, Bart Simpson, sint catolici, sustine publicatia oficiala a Vaticanului, Osservatore Romano, care ii indeamna pe parinti sa le permita copiilor sa urmareasca aventurile acestora. "Putini oameni stiu acest lucru, iar el face tot ce poate pentru a ascunde acest lucru. însa este adevarat: Homer J. Simpson este catolic", se afirma intr-un articol intitulat "Homer si Bart sint catolici", care a fost publicat, duminica, in Osservatore Romano.

Publicatia de la Vatican a citat un studiu realizat de un preot iezuit pe baza unui episod din acest serial, difuzat in 2005 si intitulat "The Father, the Son and the Holy Guest Star". Potrivit acelui studiu, serialul "Familia Simpson" este "unul dintre putinele programe TV pentru copii in care credinta crestina, religia si intrebarile despre Dumnezeu reprezinta teme recurente". Membrii familiei Simpson se roaga inainte de fiecare masa si, "in felul lor, cred in lumea de dincolo", se afirma in articolul din Osservatore Romano care il citeaza pe acelasi preot iezuit.


Producatorul serialului s-a declarat "socat si infiorat"


Este pentru a doua oara cind acest serial TV animat, produs in Statele Unite si difuzat in peste 90 de tari, este laudat de Vatican. însa Al Jean, producatorul executiv al serialului, a declarat ca este "socat si infiorat" de acel articol, adaugind ca membrii familiei Simpson merg la slujbele organizate in Prima Biserica Presbiluterana (Presbylutheran First Church) din Springfield. "Am aratat destul de clar ca Homer nu este catolic", a declarat Al Jean. "Nu cred ca ar putea fi (catolic, n.r.), deoarece el nu ar putea sa se abtina sa manince carne in ziua de vineri - cel putin pentru o ora".

în decembrie 2009, Osservatore Romano a descris serialul "Familia Simpson" drept unul "delicat si ireverentios, scandalos si ironic, turbulent si profund, filosofic si uneori chiar teologic, o sinteza nebuneasca a culturii pop si a clasei americane de mijloc, caracterizata prin lipsa de entuziasm si nihilism".

"Familia Simpson", show creat de Matt Groening, a cistigat 24 de premii Emmy si este cel mai longeviv serial de desene animate difuzat in prime time in SUA. De la lansarea lui, "Familia Simpson" a avut o serie de invitati speciali, precum Paul McCartney si Elizabeth Taylor, care si-au imprumutat vocea unor personaje din serial. Protagonistii productiei sint Homer Simpson, un tata de familie lenes, dar inventiv, Marge Simpson, sotia lui Homer si o mama grijulie, si copii Bart, Lisa, Maggie. Cei cinci locuiesc in orasul Springfield, care este, de fapt, o reproducere la scara mai mica a intregii societati americane. Realizatorii serialului nu s-au ferit, de-a lungul timpului, sa abordeze teme delicate, precum discriminarea, rasismul, religia sau politica internationala.

Serialul "Familia Simpson", care a introdus in limba engleza expresia "D\'oh!", se afla in prezent la cel de-al 22-lea sezon.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.