Internațional

Cresterea virstei de pensionare a indignat elevii si studentii francezi

Ziarul de Vrancea
19 oct 2010 468 vizualizări
In sute de licee, cursurile au fost afectate, iar actele de vandalism s-au concentrat pe incendierea masinilor si pe distrugerea mobilierului stradal si a telefoanelor publice

Liceenii s-au raliat protestelor impotriva majorarii virstei de pensionare, blocind accesul in numeroase licee, cu ajutorul baricadelor confectionate din grilaje de fier si din pubele, si incendiind mai multe masini. Ministerul Educatiei a anuntat ca activitatea a 261 de licee a fost "perturbata in diverse grade", in timp ce UNL, cel mai mare sindicat al liceenilor, vorbeste despre 650 de licee mobilizate, dintre care 400 erau ieri blocate. In Ile-de-France si la Lyon, blocarea liceelor a degenerat in confruntari cu fortele de ordine, iar la Nanterre, de la blocarea accesului intr-una din institutiile de invatamint s-a ajuns la rasturnarea si incendierea masinilor pe strada. Mobilierul urban din zona - refugiile din statiile de transport in comun, cabinele telefonice - a fost distrus, iar deseurile rezultate au fost folosite de liceeni pe post de proiectile aruncate catre fortele de ordine. Au fost si scoli devastate de tinerii protestatari, care intrat si au spart ferestrele si au incendiat pubelele.

La Lyon, unde au avut loc incidente si saptamina trecuta, aproximativ 300 de liceeni au manifestat ieri, unii recurgind la acte de vandalism impotriva masinilor parcate, iar la Bordeaux circa 800 de elevi au defilat prin oras strigind "Sarko, t\'es foutu, la jeunesse est dans la rue" si "Sarko, ta reforme elle est pourrie".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.