69 de zile de prizonierat in subteran:Am fost cu Dumnezeu si cu Diavolul
Cea mai complexa operatiune de salvare a unui grup de mineri blocati in subteran de surparea unor galerii a inceput ieri noapte in Chile si urmeaza sa se incheie in aceasta dimineata n chilienii au iesit pe strazi ca sa-si manifeste bucuria
In decurs de 13 ore, 15 dintre cei 33 de mineri blocati de peste doua luni in subteran au fost scosi la suprafata, in ceea ce pe buna dreptate se poate numi cea mai mare operatiune de salvare din subteran. Operatiunea derulata in Chile si urmarita pe internet si la televiziuni din intreaga lume consta in ridicarea, unul cite unul, printr-un put adinc de 622 de metri, intr-o nacela cu un diametru de doar 53 de centimetri, a fiecaruia dintre oamenii blocati in mina.
Primul miner salvat, Florencio Avalos, in virsta de 31 de ani, si-a strins in brate copilul de sapte ani, Byron, apoi sotia, Monica. El i-a imbratisat pe Prima Doamna, Cecilia Morel, si pe presedintele Sebastian Pinera, care a apreciat ca operatiunea de salvare este una "fara precedent in istoria umanitatii".
Nu sintem vedete, ci doar mineri
O ora mai tirziu a fost scos Mario Sepulveda, in virsta de 39 de ani. Acesta a sarit cu usurinta la suprafata, fluturind in aer pumnul strins si imbratisindu-si sotia, Katty, apoi membrii echipelor de salvare, ministrii, presedintele. Sepulveda a stirnit risetele generale, scotind dintr-o geanta pietricele stralucitoare gasite in mina, pe care le-a impartit membrilor echipelor de salvare, presedintelui, ministrului Minelor. "M-a suprins cu geanta lui plina cu «aur» pentru presedinte. A ramas neschimbat cu glumele lui", a comentat tatal sau.
"Am fost cu Dumnezeu si cu Diavolul", a declarat Sepulveda, alaturi de sotie si cei doi copii, intr-un monolog de citeva minute in fata unei camere de luat vederi, difuzat de televiziunea publica chiliana. Minerul a cerut ca el si colegii sai sa nu fie tratati "ca artisti sau jurnalisti". "Vreau sa fiu tratat ca un miner", a subliniat acesta.
Dupa cei doi, au fost scosi la suprafata Juan Illanes, in virsta de 52 de ani, bolivianul grupului, Carlos Mamani, in virsta de 23 de ani, cel mai tinar dintre mineri, Jimmy Sanchez, in virsta de 19 ani, Osman Araya, in virsta de 30 de ani, Jose Ojeda, in virsta de 46 ani, Claudio Yanez, in virsta de 34 de ani, si cel mai in virsta dintre toti, Mario Gomez, de 63 de ani.
La marginea minei, familiile minerilor erau cuprinse o intensa bucurie, pe fondul unei agitatii mediatice de nedescris. "Este o foarte mare fericire, sint foarte multumit, foarte fericit", a declarat tatal lui Florencio, Alfonso, asaltat de o multime de jurnalisti prezenti in cortul unde familia s-a instalat incepind din 6 august, dupa accidentul de la mina din San Jose.
în primele 17 zile ale acestei tragedii, minerii si familiile au trait intr-o teama permanenta. Cei 33 de mineri au asteptat cu disperare ajutoare, ei anuntind la 22 august ca sint in viata, intr-un mesaj scris pe o bucata de hirtie scoasa la suprafata cu ajutorul unei sonde. "Noi, toti cei 33 (de mineri) sintem sanatosi (si) ne aflam intr-un refugiu", se putea citi in mesaj.
Lectia minerilor
în decurs de doua luni, cei 33 de mineri au devenit vedete internationale. Ei au primit in subteran tricouri cu autografe ale unor jucatori de fotbal cunoscuti, matanii sfintite de Papa, iPod-uri oferite de directorul Apple, Steve Jobs, pentru a-i ajuta sa suporte mai bine calvarul din subteran, deja o sursa de inspiratie pentru realizatorii de film.
"Fie ca lectia minerilor sa ramina mereu vie", si-a exprimat dorinta seful statului, Sebastian Pinera. "Ei au demonstrat, asa cum au facut-o si victimele cutremurului de pamint din februarie, si cei care reconstruiesc tara, ca atunci cind Chile este unit si trece peste adversitati el poate realiza lucruri mari". Din incercarea minerilor "am invatat valoarea credintei si a sperantei, valoarea prieteniei si a solidaritatii".