Internațional

Ungaria ramine sub amenintarea unui al doilea val de noroi toxic

Ziarul de Vrancea
12 oct 2010 499 vizualizări
Mii de oameni lucrau ieri contra cronometru pentru ridicarea unui nou dig de protectie n presedintele companiei care detine fabrica si bazinul cu reziduuri a fost retinut pentru 72 de ore

Compania aflata la originea celei mai mari catastrofe ecologice din istoria Ungariei ar putea plati o amenda de 73 de milioane de euro, afirma Zoltan Illes, secretar de stat in cadrul Ministerului ungar al Mediului. "Deocamdata, nu stim daca firma supraincarcase sau nu rezervorul, dar, daca se va dovedi ca da, acest lucru constituie o infractiune", a declarat Illes. Potrivit celor mai recente date, compania MAL avea in 2008 o cifra de afaceri de 157 de milioane de euro.

Politia ungara l-a retinut pentru 72 de ore pe Zoltan Bakonyi, presedintele companiei MAL Zrt, a declarat ieri purtatorul de cuvint al guvernului, Anna Nagy. Anterior, premierul Viktor Orban a propus in Parlament ca statul sa preia controlul asupra MAL Zrt.


Numarul victimelor a ajuns la opt


Autoritatile ungare spera sa finalizeze pina astazi construirea digului de urgenta care sa previna efectele unei a doua posibile scurgeri de la rezervorul avariat al fabricii de alumina din Ajka. "Speram sa terminam digul pina marti", declara ieri Peter Szijjarto, purtator de cuvint al primului ministru Viktor Orban, pentru postul privat TV2. "Avem 4.000 de oameni si 300 de masini care lucreaza pe teren, asa incit facem tot posibilul pentru a preveni o alta tragedie", a explicat purtatorul de cuvint.

La o saptamina de la producerea dezastrului, cadavrul celei de-a opta victime a deversarii de noroi toxic a fost gasit in apropierea orasului Devecser, grav afectat de dezastru. Numarul ranitilor este de 123.


Compania din Baia Mare care a poluat Dunarea cu cianuri in 2000 a disparut fara urma


Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a dat asigurari ca Romania va fi ferma fata de poluarea din Ungaria si ca fiecare trebuie sa raspunda pentru fapta sa. "Romania va fi ferma fata de poluarea din Ungaria. Fiecare trebuie sa raspunda pentru fapta sa. Acest lucru cade in primul rind in sarcina autoritatilor ungare. Sper ca acea companie vinovata nu va disparea cum a disparut compania de la Baia Mare, in urma cu zece ani, care nu a platit nici un ban pentru catastrofa de acolo", a afirmat Borbely. Acesta a adaugat ca, pe 14 octombrie, pe agenda Consiliului UE pentru Mediu, care va avea loc la Luxemburg, a fost trecuta si catastrofa din Ungaria. Conform ministrului Mediului, in acest an, din fondul de mediu sint alocate circa 100 milioane de euro pentru eventuale decontaminari ale apelor poluate.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.