Internațional

Substantele toxice care au inrosit Ungaria ajung astazi in Romănia

Ziarul de Vrancea
11 oct 2010 589 vizualizări
Ele se regasesc in apele Dunarii, dar autoritatile din ambele tari sustin ca unda de poluare este diluata n intre timp, o echipa europeana de experti evalueaza impactul dezastrului ecologic din Ungaria

Astazi, la Bazias este asteptata sa ajunga unda de poluare pe care Dunarea o aduce de la locul deversarii accidentale a reziduurilor chimice, care a provocat sapte morti si un dezastru ecologic in vestul Ungariei. Toate autoritatile din judetul Caras-Severin, care trebuie sa ia masuri fata de amenintarea poluarii produsa in Ungaria, lunea trecuta, sint in alerta. "Vom supraveghea permanent toate animalele domestice si salbatice care au acces la Dunare precum si fauna din zona. Am alertat deja primariile din localitatile de pe malul Dunarii, pentru a instiinta populatia ca in perioada urmatoare sa nu recurga la adapatul animalelor din Dunare, iar pescuitul sa se faca cu mare atentie. în cazul in care, totusi, se va inregistra mortalitate in rindul pestilor, se vor efectua examene de laborator", a afirmat directorul executiv al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Caras-Severin, dr. Ioan Brebu.


Experti din tarile UE merg in zonele afectate


In Ungaria va sosi astazi o echipa europeana de protectie civila formata din cinci experti din Franta, Belgia, Suedia, Austria si Germania. Potrivit unui comunicat de presa al Comisiei Europene, expertii vor ajunge la locul catastrofei - orasul Ajka, unde se afla fabrica de alumina ale caror reziduuri s-au scurs si au contaminat suprafete intinse din trei judete. Expertii europeni vor ajuta la evaluarea impactului deversarii de noroi alcalin asupra mediului, in special asupra terenurilor agricole, apei (inclusiv pinza freatica), florei si faunei, vor oferi solutii pentru reducerea impactului negativ asupra mediului, vor evalua nevoile si vor anticipa riscurile privind reabilitarea naturii, agriculturii si terenurilor intravilane afectate de poluare.

Autoritatile ungare cerusera o echipa de 3-5 experti cu practica solida in prevenirea si limitarea pagubelor asupra faunei si florei din cauza deversarii de substante alcaline si in decontaminarea terenurilor agricole.

Statele ce participa la Mecanismul european de protectie civila au raspuns rapid apelului Budapestei, zece state oferindu-se sa trimita in Ungaria peste 40 de experti. Mecanismul european de protectie civila, la care participa 31 de state (cele 27 state membre UE plus Croatia, Islanda, Lichtenstein si Norvegia), faciliteaza cooperarea in materie de reactie la dezastre.

în cadrul acestui mecanism, resursele sint puse la dispozitie in comun si pot fi mobilizate pentru a veni in ajutorul tarilor din intreaga lume lovite de catastrofe. Dupa declansarea sa, mecanismul asigura coordonarea interventiilor de ajutor in interiorul si exteriorul Uniunii Europene. Coordonarea acestor activitati este asigurata de Comisia Europeana, prin intermediul MIC.

De la crearea sa, in 2001, mecanismul a fost declansat in timpul unor dezastre care au afectat state membre UE (ca inundatiile din Polonia, Romania si Ungaria din luna mai), dar si in tari din afara Uniunii, precum cutremurele din Haiti si Chile si recentele inundatii din Pakistan.


Sub amenintarea celor de-al doilea val


Fisura din peretele rezervorului de noroi toxic care a cedat in 4 octombrie, provocind cea mai mare catastrofa ecologica din istoria Ungariei, nu a crescut in dimensiuni, iar riscul unei a doua deversari s-a redus, a declarat ieri seful Serviciilor anti-catastrofa, Tibor Dobson. Fisura aparuta in perete a stirnit teama unei noi deversari ucigatoare, dupa cea de lunea trecuta. Pentru a evita o noua tragedie umanitara, cei 800 de locuitori ai satului Kolontar, de unde provin majoritatea victimelor, au fost evacuati simbata, iar satul vecin, Devecser (5.400 de locuitori) s-a pregatit si el pentru o eventuala evacuare. Ultimele rezultate ale analizei esantioanelor prelevate simbata seara din Dunare indicau o usoara diminuare a poluarii: pe o scara de la 1 la 14, unde 8 reprezinta nivelul normal, PH-ul era 8,24. Organizatiile ecologiste Greenpeace si Fondul mondial pentru protectia naturii (WWF) afirma insa ca ecosistemul din Dunare ramine amenintat, in special pe termen lung, atit in ceea ce priveste fauna cit si flora.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.