Internațional

Premiul Nobel pentru Pace a enervat guvernul chinez

Ziarul de Vrancea
9 oct 2010 681 vizualizări
Inalta distinctie a fost acordata disidentului Liu Xiaobo, care de 20 de ani pledeaza pentru aplicarea drepurilor omului in China

Premiul Nobel pentru Pace pentru 2010 a fost acordat, vineri, disidentului chinez Liu Xiaobo (54 de ani). Timp de aproape doua decenii, Liu Xiaobo a promovat aplicarea drepturilor omului in China. El a participat la protestele din piata Tiananmen in 1989 si a fost unul dintre autorii Cartei 08, un manifest pentru democratizarea Chinei, publicat la aniversarea a 60 de ani de la Declaratia Universala a Drepturilor Omului, la 10 decembrie 2008.

în anul urmator, Liu a fost condamnat la 11 ani de inchisoare si doi ani de privare de drepturi politice pentru "incitare la subminarea puterii de stat". El a sustinut permanent ca sentinta sa incalca atit Constitutia Chinei, cit si drepturile fundamentale.


Inchisoare si lagar de reeducare


în 1989, la revenirea din SUA, unde predase la Universitatea Columbia din New York, Xiaobo a participat la miscarea de protest din Piata Tiananmen. A fost arestat si a stat un an si jumatate la inchisoare, fara a fi condamnat. Dupa ce a criticat din nou regimul comunist, a fost trimis intr-un lagar de reeducare prin munca silnica in perioada 1996-1999, pentru ca ceruse reforme politice si eliberarea protestatarilor arestati in 1989.

Exclus de la Universitatea din Beijing, unde predase, Xiaobo a devenit membru al Centrului Independent Pen, o organizatie a studentilor. Va mentine legaturile cu lumea academica, iar cartile sale, desi interzise in China, pot fi publicate in Hong Kong.

într-un interviu acordat recent, Xiaobo isi exprima speranta in democratizarea progresiva a Chinei: "Vor exista progrese foarte lente, dar solicitarile de libertate facute atit de oameni de rind, cit si de membri ai Partidului sint greu de oprit". Liu Xiaobo este casatorit si nu are copii.


Comitetul Nobel nu stie cine va ridica premiul Nobel pentru Pace


Regimul de la Beijing a atras atentia ca acordarea Premiului Nobel disidentului Liu Xiaobo ar putea fi interpretata ca "un gest neamical", riscind sa afecteze relatiile dintre China si Norvegia.

Dat fiind ca laureatul se afla in inchisoare, presedintele Comitetului Nobel norvegian, Thorbjoern Jagland, a declarat ca nu stie cine va veni la Oslo pentru a ridica premiul Nobel pentru Pace. "Cine va fi prezent la ceremonia Nobel ? Nu stim inca. Nu este ceva de care tinem cont cind se alege laureatul", a declarat Jagland, in timpul unei conferinte de presa.

"Nu am putut sa il sunam pe Liu sau pe sotia sa", pentru a anunta premierea disidentului, a adaugat Jagland. "Vom cere autoritatilor chineze sa transmita mesajul lui Liu", a precizat el.

Premiul este in mod traditional inmanat la Oslo la 10 decembrie, data aniversara a mortii fondatorului sau, industriasul si filantropul suedez Alfred Nobel.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.